Shutterstock

Nieuws Retail

Stijgende voedselprijzen jaagt obesitas aan

7 Juni 2022 - Redactie Foodbusiness

Met de sterk stijgende voedselprijzen en de nog door te voeren prijsstijgingen in de horeca en supermarkten, is het een logische gedachte dat consumenten gaan matigen en minder voedsel nuttigen om kosten te besparen. Besparen op het budget is zeker een effect, maar daardoor dreigt juist op termijn een verdere toename van obesitas-patiënten.

De gezondheidssector staat voor een enorme uitdaging als het gaat om overgewicht. In Nederland zijn 52.8 % van de mannen te zwaar en 47.3 % van de vrouwen, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. Bij kinderen is dit gemiddeld rond de 17% afhankelijk van de leeftijdscategorie. Vaak ontstaat obesitas niet uit luxe. Uit studies blijkt dat hoe armer een gezin is, hoe hoger het percentage 'slecht' voedsel er wordt gebruikt in de dagelijkse maaltijden. Door de exploderende kosten (inflatie) zijn steeds meer gezinnen gedwongen om keuzes te maken in de manier waarop ze hun gezin voeden.

Het is de energierekening betalen of een gezonde maaltijd, zei een huisarts recent op een gezondheidssymposium. Dit is natuurlijk niets nieuws, maar door de ontstane situatie lijkt dit zich in de toekomst te verergeren. Uit cijfers blijkt al dat in de coronaperiode het percentage obesitas-patiënten fors is toegenomen, door het sluiten van sportscholen en het toenemen van 'comfort food' binnen gezinnen. Bekend is dat kinderen die aan overgewicht lijden in het latere volwassenleven ook veel problemen hebben met hun gewicht en het lastig vinden om gebalanceerd te eten. Veel ziektes ontstaan vanuit overgewicht, zoals hoge bloeddruk, lever- en maagproblemen.

Helaas zal de crisis in de kosten van levensonderhoud niet snel voorbij zijn, voorspelt Tim Lloyd, hoogleraar economie aan de Bournemouth University in het VK. Een 'samenvloeiing van factoren', zegt hij, verergert de situatie. De verstoring van de toeleveringsketens door de coronapanemie, een reeks slechte oogsten en de oorlog in Oekraïne zijn allemaal de schuld. Bovendien leggen sommige landen exportverboden op voor verschillende voedingsmiddelen in een poging om hun eigen voorraden te beschermen, wat de wereldprijzen nog verder kan opdrijven. "De dingen zijn behoorlijk serieus en ik denk dat ze eerst erger worden voordat ze beter worden", zegt Lloyd.

Uit een ander Brits onderzoek komt duidelijk naar voren dat Britse consumenten nu al 'duur' voedsel uit hun menu schrappen. Zo blijkt uit onderzoek bij 1.000 consumenten dat er minder vis en vlees wordt gekocht door de hogere prijzen. Er wordt gekozen voor goedkoper bewerkt voedsel om de rekeningen te blijven betalen. In Nederland lijkt dit beeld ook te bestaan, waarbij een trendwatcher opmerkt dat we kijken naar een film in slow motion. Er is ook nog steeds een groep consumenten die nog niet zoveel merken van de hogere prijzen. Deze hebben een oud energiecontract en in de supermarkt liggen nog veel producten die qua prijs al waren vastgelegd voor de uitbraak van de oorlog. Deze consumenten zien de prijs pas over een aantal maanden flink omhoog gaan.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nieuws Grondstoffen

Zorgen over impact weer op voedselzekerheid van EU

Nieuws Grondstoffen

Daling voedselprijzen zet niet verder door

Nieuws Ondernemen

Pleidooi investeerders voor groenere foodproductie

Analyse Grondstoffen

Strijd tussen voedsel en natuur in Amazonegebied

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden