Agrifoto

Nieuws Voedselprijzen

Roemenië heeft laagste prijzen voor voedsel

27 Juli 2021 - Kimberly Bakker

De laagste prijzen voor voedsel en niet-alcoholische dranken in de Europese Unie zijn te vinden in Roemenië. Gemiddeld liggen de prijzen in het Oost-Europese land 34% lager. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van statistiekbureau Eurostat. In Denemarken betalen consumenten het meeste voor voedingsmiddelen en non-alcoholische dranken.

De voedselprijzen en kosten voor non-alcoholische dranken liggen in Roemenië 34% lager dan in andere Europese landen, zo blijkt uit gegevens van Eurostat. Met name de horecasector hanteert in het Oost-Europese land lagere prijzen (-46%). Toch betekent het niet dat de Roemenen in kunnen slaan. Het gemiddelde inkomen ligt namelijk ook veel lager. Een Roemeen verdient gemiddeld €7,70 per uur, terwijl het Europees gemiddelde uitkomt op €27,70 per uur. Polen volgt op een tweede plek, met prijzen die gemiddeld 30% lager liggen.

De hoogste prijzen zijn te vinden in Denemarken. In dat zijn voedsel en non-alcoholische dranken gemiddeld 29% duurder. In Oostenrijk en Luxemburg moet gemiddeld 24% meer betaald worden dan het Europees gemiddelde. Eurostat meldt wel dat consumenten die meer te besteden hebben (en dus in de rijkere landen wonen) sneller kiezen voor kwalitatieve producten. Die zijn vaak ook duurder. Dit verklaart het prijsverschil voor een deel.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden