Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Graanprijs onder druk door aanbod uit het oosten

29 November 2022 - Max van der Heijden

De tarwekoersen staan op het moment van schrijven hoger op de CBOT en de Matif. Het is echter een minimale stijging. Zeker op de Matif denken analisten een dalende trend te zien. De druk komt van het ruime aanbod uit het Zwarte Zeegebied. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De handelaren lijken in te spelen op het ruime aanbod, want er is sprake van het hoogste aantal openstaande shortposities sinds mei 2019. De ruime voorraad van tarwe uit het Zwarte Zeegebied beperkt de koersstijging enigszins. 

India verwacht een recordhoeveelheid tarwe te oogsten in 2023. Een hogere productie moedigt het land misschien aan om het exportverbod dat in mei werd ingesteld op te heffen. De stijging van de hoeveelheid tarwe komt mede doordat boeren die normaal gesproken peulvruchten en oliezaden verbouwen vanwege de aantrekkelijke prijzen, deze keer voor tarwe kiezen. 

De tarweprijzen liggen in India dit jaar 33% hoger dan vorig jaar. Deze stijging, ondanks het exportverbod, suggereert dat de productie dit jaar zeer laag gaat uitvallen. De Russische tarweprijzen staan iets hoger dan vorige week nadat de prijzen daalden toen duidelijk werd dat de graandeal verlengd zou worden. 

Koersen
Op dit moment staat het decembercontract tarwe op de CBOT 1,09% hoger dan gisteren op $281,10 per ton. De Matif staat 0,77% hoger op €328 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden