Shutterstock

Nieuws Sojaolie

Gebruik van sojaolie kan belastingkorting opleveren

29 November 2021

Luchtvaartmaatschappijen die sojaolie gebruiken als brandstof voor vliegtuigen worden in de toekomst wellicht beloond met belastingverlaging. In de Verenigde Staten wordt dit plan onderzocht. Het Witte Huis wil dit inzetten als een van de middelen om tegen 2030 luchtvaartvervuiling met 20% terug te dringen.

Meer biobrandstoffen gebruiken is een van de manieren waarop de Verenigde Staten de luchtvaartvervuiling tegen 2030 met 20% willen verminderen. Wetgevingsinstanties onderzoeken daarom de mogelijkheden van belastingverlaging voor de luchtvaartinstanties die sojaolie (gaan) gebruiken als vliegtuigbrandstof. De biobrandstofmarkt riep eerder al op om als stimulus de belastingen te verlagen. Tegelijkertijd zijn milieuorganisaties fel tegen het voorstel van het Witte Huis. Zij verwachten dat dit leidt tot massale ontbossing, zowel in de Verenigde Staten als daarbuiten.

Ondersteunend voor prijzen
Mocht het plan succesvol worden doorgevoerd, dan kan dit een ondersteunend effect hebben op de prijzen van sojaolie. Sinds maart van dit jaar is de CBoT-notering voor sojaolie in Chicago flink gestegen: van $0,45 per pound op vrijdag 5 maart naar $0,52 per pound op vrijdag 26 november (+13%). In vergelijking tot maart vorig jaar is zelfs een plus zichtbaar van 116%. Toen stond de notering op $0,24 per pound. Tegelijkertijd is de notering ook behoorlijk wisselvallig. Dat heeft te maken met de opbrengstverwachting voor sojabonen in Brazilië, de grootste producent én exporteur van de grondstof.

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
Verenigde Staten voert fors meer bakkerijproducten in

Nieuws Verenigde Staten

Verenigde Staten voert fors meer bakkerijproducten in

Ook in 2022 hoge prijzen op Amerikaanse vleesmarkt

Nieuws Vlees

Ook in 2022 hoge prijzen op Amerikaanse vleesmarkt

Biden roept slachterijen op matje om hoge inflatie

Nieuws Vleesmarkt

Biden roept slachterijen op matje om hoge inflatie

Amerikaanse inflatie stijgt in rap tempo door

Nieuws Inflatie

Amerikaanse inflatie stijgt in rap tempo door

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief