Shutterstock
Dit is een premium artikel van Foodbusiness. Wilt u deze artikelen blijven lezen, maak dan een gratis account aan. Ja, die wil ik blijven lezen »

Achtergrond Aardgas

Hoe stabiel is het evenwicht op de gasmarkt?

24 November 2021

Mee- en tegenvallers houden elkaar in evenwicht op de markt voor gas. Minder leveringen uit Rusland worden weggestreept tegen een hogere aanvoer van LNG. Kleine voorraden worden gemaskeerd door zacht weer. Houdt dat evenwicht stand of slaat de balans door?  

De prijs van aardgas is afgelopen week opvallend stabiel gebleven. Vrijdag 19 november stond de notering op $5,08 per MMBtu, het hoogste niveau in zeven dagen tijd. Maandag 22 november zakte de prijs terug naar $4,79 per MMBtu. Woensdag 24 november is de prijs voor aardgas weer gestegen en staat de koers op $4,91 per MMBtu. Gas blijft daarmee relatief duur, al is de markt met een prijsfluctuatie van 'slechts' $0,29 per MMBtu wel stabiel te noemen.

Analisten verwachten dat de prijzen de komende dagen en weken op een relatief hoog niveau blijven staan. De Europese gasvoorraad ligt - volgens verschillende berichten - zo'n 17% onder het vijfjarige gemiddelde voor de periode van het jaar. De extra leveringen uit Rusland vallen in de praktijk lager uit dan waar de markt op gerekend had en worden bovendien met onzekerheid omgeven. Daar staat een goede aanvoer van LNG en relatief zacht herfstweer tegenover. Resulteerde in een stabiel prijsverloop op de Nederlandse gasmarkt.

Nu er kouder weer in aantocht is in verschillende delen van de Europese Unie (zo melden weerstations) neemt de vraag naar gas doorgaans weer toe. Blijft de aanvoer van gas gelijk aan de afgelopen weken, dan zou de prijs nog ruimte naar boven hebben, zo verwachten enkele analisten.

Tweestrijd
Op de internationale markt tekent zich, zoals gebruikelijk, een tweestrijd af tussen de Europese Unie en Azië. Er is echter wel een groot verschil. Dat is de geringe Europese voorraad dit jaar. De prijzen op de wereldmarkt staan daardoor op een hoog niveau. De lachende derde lijkt de Verenigde Staten te zijn. De voorraden in dat land zijn normaal voor de tijd van het jaar en de spotprijzen voor LNG op de lokale markt liggen fors lager dan in Azië en bij ons. Handelaren en oliemaatschappijen maken maximaal gebruik van de situatie en proberen alles wat de Verenigde Staten aan LNG kan produceren te verschepen naar de hoogste bieder.

foodbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Extra gasleveringen zijn al bijna vergeten

Achtergrond Aardgas

Extra gasleveringen zijn al bijna vergeten

Gasprijs daalt, begint de markt te normaliseren?

Achtergrond Aardgas

Gasprijs daalt, begint de markt te normaliseren?

Gas is schaars, maar extra leveringen zijn onderweg

Achtergrond Aardgas

Gas is schaars, maar extra leveringen zijn onderweg

Stevige vraag naar gas op internationale markt

Analyse Energie

Stevige vraag naar gas op internationale markt

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief