Shutterstock
Dit is een premium artikel van Foodbusiness. Wilt u deze artikelen blijven lezen, maak dan een gratis account aan. Ja, die wil ik blijven lezen »

Achtergrond Aardappelen

Frankrijk ziet ongewone vraag naar aardappelen

25 November 2021

November is doorgaans een rustige maand op de Franse aardappelmarkt. Dit jaar niet. Meerdere analisten melden dat de vraag op het moment ongebruikelijk is. Zowel tafelaardappelen als verwerkingsaardappelen worden meer dan 'normaal' ingekocht. Het is opvallend, met het oog op het feit dat de coronateugels in veel landen aangetrokken worden. Deze huidige situatie lijdt in sommige gevallen al tot stijgende prijzen.

De Vereniging voor de Aardappelverwerkende industrie in Frankrijk (GIPT) meldt dat er eind oktober 411.000 ton fritesaardappelen zijn verwerkt. Meer dan 110.000 ton daarvan werd in de genoemde maand verwerkt. Daarmee ligt de verwerking hoger dan voor de coronapandemie. Die cijfers zijn niet vreemd, want de aardappelverwerkende industrie breekt al weken records. En de vraag is er ook naar. De telersvereniging in Frankrijk laat zelfs weten dat de vraag groter is dan het aanbod, waardoor de prijzen recent zijn gestegen. Voor de rassen Fontane, Daisy, Amigo, Magnum, Donata, Markies en Russet werd gemiddeld €14 per 100 kilo betaald. Voor Innovator en Bintje kwam de prijs afgelopen week uit rond de €14.50 per 100 kilo.

Niet alleen de fritesindustrie profiteert, ook de vraag naar tafelaardappelen is bijzonder goed voor de tijd van het jaar. Vooral de vraag naar Franse aardappelen vanuit het oosten van Europa – denk aan Roemenië, Bulgarije, Hongarije, Servië en Griekenland – is constant. Exportcijfers bevestigen dit. Doorgaans wordt in deze periode 2.000 tot 3.000 ton verladen, dit jaar is al meer dan 9.000 ton richting Oost-Europa gegaan. De Grieken importeerden zelfs zo'n 270% meer, ten opzichte van een jaar geleden. De prijzen van tafelaardappelen zijn hierdoor behoorlijk vast te noemen, zo melden analisten. 

Toch wordt het optimisme enigszins in bedwang gehouden. De mogelijke effecten van een vierde coronagolf zijn onduidelijk. Het is zowel de vraag wat de consument dan gaat doen als wat de opties voor de afzet zullen zijn. Al is de kans wel klein dat de markt weer zo extreem inzakt zoals aan het begin van de coronacrisis. Zelfs als de maatregelen worden verzwaard, zijn er genoeg afzetmogelijkheden om de vraag enigszins op peil te houden. Als de horeca iets heeft bewezen, dan is het wel dat de sector op creatieve manieren de klanten toch weet te bedienen.

Minder positivisme in Nederland
De fysieke aardappelmarkt in Nederland toont een ander gezicht. Er wordt zelfs gesproken over een lichte mineurstemming. Enerzijds komt dit doordat de prijsdruk van de aardappeltermijnmarkt doorwerkt in de fysieke aardappelmarkt en anderzijds heeft het te maken nachtvorst. De aardappelen die nog in de grond zitten of zich in niet-vorstvrije cellen bevinden, moeten snel naar een koper toe. Daardoor zakt de prijs nu. De DCA-PAT Index zakte vrijdag 19 november bijvoorbeeld terug naar een notering van €13,14 per 100 kilo.

Dat de Nederlandse markt iets depressiever is dan de markt in Frankrijk, België en Duitsland bleek ook uit de cash settlement. De Nederlandse inbreng zakte met ruim €1 per 100 kilo, terwijl België en Frankrijk een stabiele prijs doorgaven. Duitsland realiseerde zelfs een klein plusje, van €0,05 per 100 kilo. Al met al had Nederland daardoor wel de grootste invloed. De gemiddelde prijs voor fritesgeschikte aardappelen daalde naar €14,25 per 100 kilo. De angst voor het coronavirus ligt hier overigens niet aan ten grondslag, wordt gesteld. De positieve berichten over goede verwerkingscijfers en een relatief kleine oogst in België hebben de overhand.

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Lamb Weston verwacht voorlopig zwakke vraag

Nieuws Aardappelen

Lamb Weston verwacht voorlopig zwakke vraag

Dumping laat fritessector Nieuw-Zeeland ongemoeid

Achtergrond Aardappelen

Dumping laat fritessector Nieuw-Zeeland ongemoeid

'Shockvriezer stelt ons in staat snel terug te koelen'

Nieuws Quik's Potato Products

'Shockvriezer stelt ons in staat snel terug te koelen'

Lockdownvrees drukt stempel op aardappelmarkt

Analyse Aardappelen

Lockdownvrees drukt stempel op aardappelmarkt

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief