Shutterstock
Dit is een premium artikel van Foodbusiness. Wilt u deze artikelen blijven lezen, maak dan een gratis account aan. Ja, die wil ik blijven lezen »

Analyse Paneermeel

Paneermeel profiteert van positieve sentimenten

23 November 2021

Paneermeel lift - net zoals bakkersmeel - mee op de positieve sentimenten van de Europese granenmarkt. De verwachting is dat bakkersproducten in zijn geheel duurder worden door de stijgende grondstofprijzen en schaarste in de markt, zo meldt Bas Dolman, commercieel directeur van Koopmans.

De Matif-notering voor tarwe stijgt nog altijd. Vrijdag 19 november sloot de koers op €299 per ton, het hoogste niveau van dit jaar is. Doordat de prijs zo extreem is gestegen, is Koopmans genoodzaakt prijsverhogingen door te voeren. Ook voor paneermeel. Sourcingmanager Bauke Wierda: "We worden geconfronteerd met hoge kostprijzen. Wij berekenen die door aan bakkers en zij zetten ze vervolgens door in de consumentenprijzen. Dit is ook hoe het in 2007 en 2012 ging. Waar we in het begin nog veel moesten uitleggen, is voor iedereen nu wel duidelijk dat de situatie zo extreem is, dat dit hét momentum is om prijzen te verhogen."

Transportkosten en schaarste
De situatie in de markt wordt veroorzaakt door de hoge stikstofprijzen, wat een gevolg is van de energieprijzen. Die hoge energieprijzen worden meegeteld in de afweging voor een prijsverhoging. Ook rijzen de transportkosten de pan uit. "We betalen twee tot drie keer zoveel aan binnenvaartkosten. Dit omdat de economie zich rap herstelt. Afgelopen jaar liepen de voorraden enorm terug, onder meer in de winkelschappen en horeca; dat tekort wordt nu bijgevuld. Dat is de reden dat transport nu veel duurder is. De logistieke keten is verstoord. Ik hoop dat dit vanaf februari weer rustiger wordt."

Schaarste speelt ook een rol, vooral in hoge eiwitsoorten. "In de Europese Unie krijgen we 'normaal' eiwitrijke voorjaarstarwe uit de Verenigde Staten en Canada. Daar groeit ook Durum tarwe, maar die komt dit jaar niet. Dat heeft te maken met extreme droogte in juli en augustus. Veel tarwe is verdroogd en dus is er een tekort. Alle Europese eiwitten worden door de pastafabrieken direct ingeslagen, wat veel effect heeft op de premies die je moet betalen voor tarwe op de Matif."

'Ene heft het andere op'
Koopmans produceert sinds het begin van de jaren negentig paneermeel. Een aantal jaar geleden heeft Koopmans geïnvesteerd in uitbreiding, in de vorm van een tweede baklijn. Door de coronapandemie merkt het bedrijf dat het ene kanaal het andere kanaal opheft. Dat zorgt al bijna twee jaar voor hollen en stilstaan bij het Friese bedrijf. "Het ene segment valt uit, en het andere trekt juist aan. Nu hebben we weer te maken met maatregelen vanuit Den Haag. Het effect daarvan op de lange termijn is nu - op vrijdag 19 november - nog moeilijk te voorspellen", aldus commercieel directeur Bas Dolman.

Wat Koopmans wel merkt, is dat de beschikbaarheid van additieven voor paneermeel ook afneemt. Dit wederom door de schaarste in de markt. "Sommige additieven zijn niet of nauwelijks verkrijgbaar, mits je genoeg betaalt. Dat is ook enorm kostprijsverhogend," aldus sourcingmanager Wierda.

foodbusiness.nl

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.
Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

'Biodiesel en plant-based zijn drivers in sojamarkt'

Achtergrond Soja

'Biodiesel en plant-based zijn drivers in sojamarkt'

Stijging varkensprijs China: najaarspiek of structureel?

Analyse Varkens

Stijging varkensprijs China: najaarspiek of structureel?

Omikronvariant dwingt koffie niet omlaag

Analyse Koffie

Omikronvariant dwingt koffie niet omlaag

Speltmarkt opereert vrij zelfstandig

Analyse Spelt

Speltmarkt opereert vrij zelfstandig

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief