Shutterstock
Dit is een premium artikel van Foodbusiness. Wilt u deze artikelen blijven lezen, maak dan een gratis account aan. Ja, die wil ik blijven lezen »

Analyse Rundvlees

Rundvleesprijzen redelijk stabiel op hoge niveaus

11 November 2021

De prijzen voor rundvlees op de Europese markt zijn op hoog niveau gestabiliseerd. In sommige landen werden nog kleine plusjes opgetekend, in andere landen daalden de prijzen iets. Het fundament blijft ongewijzigd sterk.

Een aan de vraag afgemeten krap runderaanbod zorgt wereldwijd al het hele jaar voor aantrekkende prijzen. Bovendien zijn oktober en november historisch gezien altijd goede maanden voor de afzet van rundvlees. Daarbij blijkt uit recente importgegevens van 's werelds grootste importeur, China, dat zij het ingevoerde volume blijven opvoeren.

China voert volume op
Uit gegevens van de Chinese douane (China Customs Statistics) blijkt dat in september 220.000 ton rundvlees is ingevoerd. Dat is een plus van 22%, ten opzichte van september vorig jaar. Aangezien China bijna 33% van de totale wereldhandel in rundvlees tot zich neemt, betekent dit dat de impact van het land op de markt nog steeds actueel is.

Bovendien is rundvlees in het najaar seizoensmatig beter gevraagd dan in de zomer. Rund past goed in typische seizoensgerechten, wat de afzet ten goede komt. Daardoor hebben de prijzen zich op een hoog niveau kunnen handhaven. In Nederland heeft de notering voor slachtkoeien een kleine plus genoteerd. Zo ging de prijs voor slachtstieren (kwaliteit E) in Bunnik met een stuiver omhoog. De notering komt uit op gemiddeld €4,90 per kilo. Ook worstkoeien (eerste kwaliteit) stegen een stuiver in prijs. De notering staat nu op €2,80.

Internationaal perspectief blijft ook goed
Op de termijnmarkt in de Verenigde Staten zijn de prijzen voor levend vee, levering volgend jaar april, recent weer opgelopen. Ze noteren nu rond de oudere recordhoogtes van dit contract: omgerekend €3,05 per kilo levend gewicht. De recente opmars geeft aan dat de prijzen voor rundvlees naar verwachting op hoge niveaus blijven bewegen. 

'Coronapiek kan prijstop rundvlees afschaven'

Analyse Rundvlees

'Coronapiek kan prijstop rundvlees afschaven'

'Biodiesel en plant-based zijn drivers in sojamarkt'

Achtergrond Soja

'Biodiesel en plant-based zijn drivers in sojamarkt'

Stijging varkensprijs China: najaarspiek of structureel?

Analyse Varkens

Stijging varkensprijs China: najaarspiek of structureel?

Omikronvariant dwingt koffie niet omlaag

Analyse Koffie

Omikronvariant dwingt koffie niet omlaag

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief