Lucas Photo / Shutterstock.com
Dit is een premium artikel van Foodbusiness. Wilt u deze artikelen blijven lezen, maak dan een gratis account aan. Ja, die wil ik blijven lezen »

Inside Varkens

Teloorgang Chinese inkoop varkensvlees in beeld

25 Oktober 2021

Er wordt al lang over gesproken, maar nieuwe cijfers van het Chinese ministerie van Landbouw brengen het nu duidelijk in beeld: de import van varkensvlees is aan een ware duikvlucht bezig.

Een absoluut recordvolume werd er geïmporteerd in maart 2020. China voerde in die maand 580.000 ton varkensvlees in. Sindsdien is het volume gestaag afgenomen tot 210.000 ton in september 2021. Een daling van liefst 65%. Dat blijkt uit de maandoverzichten van de Chinese overheid.

Verdere neergang na stabilisatie
In de maanden juni en juli leek de import van varkensvlees op een wat lager niveau te stabiliseren. Echter heeft het volume in augustus en september nog weer een flinke knauw gekregen. In de tabel hieronder de ontwikkeling vanaf het tweede kwartaal 2021.

Maand (2021) Tonnen
April 430.000
Mei 370.000
Juni 340.000
Juli 350.000
Augustus 280.000
September 210.000

Deze cijfers geven de ontwikkeling aan van het volume vlees. Het geïmporteerde volume aan bijproducten van varkensvlees is in bovenstaande volumes nog niet inbegrepen. Het volume aan bijproducten is over deze periode opvallend stabiel gebleven. Deze schommelt tussen de 100.000 en 120.000 ton per maand en komt bovenop de bovenstaande weergegeven hoeveelheden.

De forse recente neergang in volumes en de huidige lage prijzen voor varkensvlees in China doen voor de laatste maanden van dit jaar niet veel goeds verwachten. Het is dan ook niet ondenkbaar dat de volumes nog verder zullen teruglopen.

foodbusiness.nl
Stijging varkensprijs China: najaarspiek of structureel?

Analyse Varkens

Stijging varkensprijs China: najaarspiek of structureel?

Chinese honger naar vlees vooral goed voor Brazilië

Nieuws Vleesimport

Chinese honger naar vlees vooral goed voor Brazilië

'Chinese consument laat varkensvlees links liggen'

Nieuws Varkensvleesconsumptie

'Chinese consument laat varkensvlees links liggen'

Gaat China all-in met 3 biljoen dollar?

Opinie Joost Derks

Gaat China all-in met 3 biljoen dollar?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief