Shutterstock
Dit is een premium artikel van Foodbusiness. Wilt u deze artikelen blijven lezen, maak dan een gratis account aan. Ja, die wil ik blijven lezen »

Analyse Soja

Sojamarkt voelt een stuk vriendelijker aan

18 Oktober 2021

Van alle grote agrarische grondstoffen voelt de markt voor soja het meest onzeker aan. Sinds eind september staan de Amerikaanse prijzen onder druk. De wereldmarkt stevent af op een grote soja-oogst en ook de markt voor plantaardige oliën krijgt ademruimte.

In aanloop naar het meest recente WASDE-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie, USDA, liet de notering voor sojabonen in Chicago de teugels flink vieren. De prijs daalde tot $439 per ton, het laagste niveau sinds december vorig jaar. Aangezien het gehele granencomplex na de publicatie van de cijfers toch opveerde, werd ook de sojanotering weer meegetrokken.

Meer oliehoudende zaden
De Amerikaanse cijfers beschrijven een grotere beginvoorraad soja in het land: 121,06 miljoen ton. Een maand terug bedroeg de voorraadschatting nog 2,02 miljoen ton minder. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw verlaagde daarnaast de wereldproductie van oliehoudende zaden (soja, zonnebloemen en koolzaad). In Argentinië verwacht het USDA minder sojabonen dankzij een kleiner geoogst areaal.

Buurland Brazilië verwacht juist een record dit seizoen. Vooralsnog is het groeiseizoen een stuk positiever uitgepakt dan een jaar eerder. Wordt de productie van 143,75 miljoen ton werkelijkheid, dan is het een record. Voldoende vocht en een positieve markt hebben ervoor gezorgd dat Braziliaanse boeren meer soja hebben gezaaid dit seizoen. Ook de export ervan kan een record bereiken.

Vlot oogstverloop
Ondertussen verloopt de oogst in de Midwest bijzonder voorspoedig. Droog weer helpt daarbij. Het dorsen ligt ruim een week voor op het meerjarig gemiddelde. Half oktober was 50% van alle soja geoogst. De gerapporteerde opbrengsten zijn wisselend en vooral afhankelijk van hoeveel neerslag deze zomer is gevallen.

Analisten verwachten dat komend jaar in het teken staat van herstel op de markt voor plantaardige oliën. De productie ervan stijgt namelijk behoorlijk in de eerste helft van 2022, zo is het idee. Zowel zonnebloemolie als palmolie en sojaolie gaan in prijs dalen, denkt analistenbureau Oil World. Met name de productie van palmolie – wereldwijd de meest gebruikte plantaardige olie – daalt door een productieverhoging. De prijs hiervan ligt momenteel 40% hoger dan een jaar geleden. Volgens Oil World stijgt de wereldwijde productie met 8 miljoen ton in 2021/2022. Hiermee kunnen tekorten op de wereldmarkt worden aangevuld.

Biologische sojaprijs geëxplodeerd
Een marktsegment dat weinig van lagere prijzen merkt is die van biologische soja. Vooral in de Verenigde Staten is dat het geval. Daar is sprake van recordprijzen voor dit product. Geloof het of niet maar 70% van alle biologische soja wordt geïmporteerd door de Verenigde Staten. Het land produceert namelijk zelf voornamelijk GMO-soja en die voldoet niet aan de biologische eisen. Vooral Argentinië en India zijn grote producenten van dit product.

De soja wordt via containers verscheept en juist daar is nu een groot tekort aan. Bovendien zijn de vrachtkosten veel hoger. De biologische soja wordt niet alleen gebruikt voor humane consumptie maar veelal ook tot veevoer verwerkt. Amerikaanse boeren moeten nu op zoek naar lokaal geteeld product, dat nauwelijks te krijgen is.

Bio segment groeit
Waar de conventionele soja in de Verenigde Staten ongeveer $12 per bushel opbrengt, ligt de prijs van biologische soja inmiddels op $33 per bushel. Het vorige record stond op $25. Producenten van sojamelk en pluimveehouders kunnen niet anders dan dit doorberekenen. Juist tijdens de coronacrisis is de biologische sector in de Verenigde Staten flink gegroeid. Afgelopen jaar bemerkte dit marktsegment 13% groei, tegenover 4,6% in 2019. Het areaal biologische sojabonen bedraagt dit jaar 6.879 hectare, tegenover 39 miljoen hectare gangbare sojabonen.

Sojamarkt maakt bocht van 180 graden

Analyse Sojabonen

Sojamarkt maakt bocht van 180 graden

Top van de sojaberg is bijna bereikt

Analyse Grondstoffen

Top van de sojaberg is bijna bereikt

'Biodiesel en plant-based zijn drivers in sojamarkt'

Achtergrond Soja

'Biodiesel en plant-based zijn drivers in sojamarkt'

Nederland importeert vooral soja uit Brazilië

Nieuws Soja-import

Nederland importeert vooral soja uit Brazilië

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief