Shutterstock
Dit is een premium artikel van Foodbusiness. Wilt u deze artikelen blijven lezen, maak dan een gratis account aan. Ja, die wil ik blijven lezen »

Analyse Cacao

Cacao daalt naar laagste punt in twee weken

19 Oktober 2021

De notering voor cacao op de Intercontinental Exchange is afgelopen week naar het laagste punt in twee weken tijd gezakt. Dit is een opvallende beweging, omdat diezelfde week duidelijk is geworden dat in zowel Europa, Noord-Amerika als Azië meer cacao is gemaald. Waar komt die dalende notering vandaan?

De vraag naar chocolade stijgt. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers over de cacaomalingen in Azië, Noord-Amerika en Europa. Die cijfers worden vaak beschouwd als een maatstaf voor de vraag naar cacao. In Azië is over het afgelopen kwartaal 4,1% meer cacao gemaald dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het gaat in totaal om 210.970 ton, tegen iets meer dan 202.000 ton in het jaar ervoor. In Noord-Amerika ligt de hoeveelheid gemaalde cacao 4,3% hoger dan afgelopen jaar en in de Europese Unie is zelfs een plus zichtbaar van 8,7%. De drie landen gezamenlijk laten over de eerste negen maanden van het jaar een toename zien van 2,7%.

Het zijn positieve cijfers, helemaal met het forse overschot dat de International Cacao Organization (ICCO) verwacht. Want, die kan wellicht – als bovenstaande cijfers in stand blijven – wat afnemen. De organisatie meldde half september dat rekening wordt gehouden met een oogst van 5,14 miljoen ton cacao. Het overschot komt daarmee uit op 230.000 ton. Een paar weken eerder ging de cacao-organisatie nog uit van een overschot van 165.000 ton. Als een overschot van 230.000 ton werkelijkheid wordt, dan is dit het grootste overschot sinds seizoen 2016/2017, zo blijkt uit een onderzoek van marktbureau Mintec.

Notering voor cacao zakt weg
De combinatie van een hogere vraag en meer dan voldoende aanbod zou moeten resulteren in een redelijk stabiele notering. Des te opvallender is het dat de notering voor cacao juist naar het laagste niveau in twee weken tijd is gezakt. Vrijdag 15 oktober sloot de notering op de Intercontinental Exchange (ICE) op £1.809 per ton. Omgerekend naar dollars gaat het om een bedrag van $2.483 per ton. Een week eerder was dat nog $2.568 per ton. Kortom: afgelopen week is de notering voor cacao met ongeveer 3,4% gedaald.

Waarom? Er zijn vanuit de markt toch nog behoorlijk wat zorgen over de groei van de vraag naar chocoladeproducten (van bonbons tot chocoladepoeders). In Azië lag de hoeveelheid gemaalde cacao afgelopen kwartaal wellicht hoger dan een jaar eerder, maar ten opzichte van een kwartaal geleden is een min van zo'n 4,5% zichtbaar. Dit is volgens analisten voornamelijk een gevolg van logistieke problemen. En die problemen zijn komende tijd nog niet van de baan.

In Europa liggen de cacaomalingscijfers weliswaar 3,5% boven het niveau voor de coronacrisis, alsnog baart het analisten zorgen. Ook in Noord-Amerika is het verschil met de periode voor de coronapandemie té minimaal (+3,6%), vinden zij. De cijfers zijn daarmee slechter dan verwacht. Dit zorgt ervoor dat vanuit de markt de angst heerst dat het overschot niet voldoende weggewerkt kan worden. Het is dan ook geen vreemde gedachte om te denken dat de notering voor cacao komende dagen verder wegzakt.

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
Overschot houdt cacaoprijs op relatief stabiel niveau

Analyse Cacao

Overschot houdt cacaoprijs op relatief stabiel niveau

Hoe gaat markt voor cacao om met omikronvariant?

Analyse Cacao

Hoe gaat markt voor cacao om met omikronvariant?

Cacao vindt seizoenspatroon terug

Analyse Cacao

Cacao vindt seizoenspatroon terug

'Mars-fabriek Veghel moet factory of future worden'

Interview Thijs van der Heijden

'Mars-fabriek Veghel moet factory of future worden'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief