Shutterstock
Dit is een premium artikel van Foodbusiness. Wilt u deze artikelen blijven lezen, maak dan een gratis account aan. Ja, die wil ik blijven lezen »

Analyse Koffie

Lage voorraad van Arabica geeft boost aan koffieprijs

13 Oktober 2021

De voorraad van Arabica-koffie zet opnieuw een dieptepunt neer. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de Intercontinental Exchange. Het leidt ertoe dat de Arabica-notering opnieuw een boost krijgt. Daarmee komt het recordniveau van een paar maanden terug steeds dichterbij. Wordt die prijs op korte termijn geslecht?

De voorraden van Arabica-koffie bevinden zich op het laagste niveau sinds begin mei. In september lag de voorraad – volgens cijfers van de Intercontinental Exchange (ICE) – op 2,16 miljoen zakken. Dat is vandaag de dag 1,94 miljoen zakken. Daarnaast maakte de International Coffee Organization afgelopen week bekend dat het overschot voor seizoen 2020/2021 lager uitkomt; op 2,38 miljoen zakken. Eerder ging de koffie-organisatie nog uit van een overschot van 2,63 miljoen zakken. Dat is niet het enige dat speelt op de koffiemarkt. Ook de sterke olieprijzen en de stijging van de Braziliaanse reaal hebben invloed.

Bovenstaande zaken zijn allemaal redenen dat de slotkoers op de ICE maandag 11 oktober een boost kreeg, tot $4,50 per kilo. Begin augustus stond de notering nog op $3,81 per kilo. Eind juli – op 26 juli om precies te zijn – werd de hoogste prijs sinds 2015 genoteerd. Het gaat om een prijsniveau van $4,58 per kilo. Als de ontwikkelingen zo doorgaan, dan is de verwachting van experts dat dit niveau binnen afzienbare tijd wordt geslecht. Opvallend is dat de prijs voor Robusta-koffie is gedaald, tot $2,09 per kilo. Al is dit nog altijd fors boven het gemiddelde van de afgelopen jaren, namelijk $1,50 per kilo.

Vietnam vreest lagere prijzen
Vietnam is de op één na grootste producent van koffie wereldwijd, na Brazilië. Jaarlijks produceert het 29 miljoen zakken koffie van 60 kilo. Maar die vele zakken kon het afgelopen jaar – als gevolg van logistieke problemen rondom de coronacrisis – niet allemaal afzetten. Nu de oogst van het nieuwe seizoen voor de deur staat, vrezen koffieproducenten voor lagere prijzen. Immers, de voorraad in het land is (relatief) groot. Je zou zeggen dat dit een reden is voor een lagere koffienotering in de komende weken, maar die kans is klein. In Brazilië loopt de hoofdoogst namelijk op zijn einde, wat betekent dat de voorraad vanuit dat land slinkt. Grote kans dat de wereldhandel zijn blik daardoor komende maanden focust op Azië.

Sowieso zijn prijzen op niveaus van een paar jaar terug (voorlopig) niet meer in te beelden. De wereldwijde koffieproductie mag dan sinds het begin van deze eeuw verdubbeld zijn, ook de consumptie neemt in rap tempo toe. Naar schatting drinken consumenten wereldwijd meer dan twee miljard koppen koffie per dag. Europa loopt hierin voorop, met 33% meer koffieconsumptie dan de rest van de wereld. De Finnen spannen de kroon, met 12 kilo koffie per jaar, per persoon. 's Werelds grootste producent consumeert maar 5,3 kilo per persoon per jaar. De grootste klimaatissues in dat land én de coronagerelateerde problemen in Vietnam leiden echter tot een kleinere oogst komend seizoen.

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Colombia speelt grote rol in stijgende koffieprijzen

Analyse Koffie

Colombia speelt grote rol in stijgende koffieprijzen

Koffiebonen blijven voorlopig hoog geprijsd

Analyse Koffie

Koffiebonen blijven voorlopig hoog geprijsd

Robusta-notering naar hoogste niveau in jaren

Analyse Koffie

Robusta-notering naar hoogste niveau in jaren

Corona in Vietnam houdt koffieprijzen hoog

Analyse Koffie

Corona in Vietnam houdt koffieprijzen hoog

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief