Shutterstock
Dit is een premium artikel van Foodbusiness. Wilt u deze artikelen blijven lezen, maak dan een gratis account aan. Ja, die wil ik blijven lezen »

Analyse Cacao

Cacao: dit jaar een record, volgend jaar een tekort?

12 Oktober 2021

Dit jaar wordt opnieuw een recordhoeveelheid cacao verwacht. Daardoor zakte de prijs begin dit jaar naar een dieptepunt. Inmiddels is het herstel al een tijdje bezig, vooral omdat de vraag naar chocolade weer aantrekt. En die stijging zet door. Onder meer doordat komend seizoen juist een kleinere oogst wordt verwacht.

De wereldwijde cacaoproductie komt in seizoen 2020/2021 naar verluidt uit op 5,14 miljoen ton. Dat is de verwachting die de internationale organisatie voor de cacao-industrie (ICCO) medio september uitsprak. Het is een recordniveau én een legitieme reden waarom de ICE-notering begin dit jaar dalende was. Immers, de coronapandemie had een gat geslagen in de afzet. Sinds de zomerperiode trekt de vraag weer aan en met dat gegeven steeg ook de notering weer. In de periode van 21 juli tot en met 27 augustus steeg de notering met ruim $250 per ton. Vrijdag 8 oktober sloot de koers op $2.568 per ton.

Dat de notering de weg naar boven nu vervolgd, heeft te maken met een verwachting die de Coffee and Cocoa Council (CCC) afgelopen week gaf over het komende seizoen. Want, waar dit seizoen een recordoogst wordt verwacht, wordt komend jaar juist een daling van zo'n 11% voorzien. Daarmee zou de oogst zeker 250.000 ton lager uitkomen. Die afname is het gevolg van ongunstige weersomstandigheden en de vegetatieve rust van die cacaobomen. Dit na drie jaar van sterke oogsten, met recordhoeveelheden.

Ook schimmels en infecties hebben invloed op de oogst komend seizoen. De Coffee and Cocoa Council meldt namelijk ook dat tegen 2023 zeker 70.000 hectare aan cacaoboomgaarden – voornamelijk in Ivoorkust – ontworteld zullen worden. Dit omdat de bomen getroffen zijn door Swollen Shoot. In Ghana ondervinden telers tegelijkertijd de effecten van black pod, als gevolg van regenval en vochtige omstandigheden. Deze ziekte kan de opbrengst in het land op termijn met 40% verminderen. Beide taferelen kunnen de prijs de komende jaren verder opdrijven.  

Tony's Chocolonely compenseert
Dat de prijs voor cacao op de The Intercontinental Exchange (ICE) stijgt, daar merkt de cacaoteler niet veel van. Zo schreven we vorige week in onze wekelijkse analyse. De prijs die cacaoboeren ontvangen, de zogenaamde farmgate price, daalt in Ivoorkust van $1.788 per ton in seizoen 2020/2021 naar $1.457 per ton in seizoen 2021/2022. Een daling van 18,5%. Volgens fabrikant Tony's Chocolonely zal dit ervoor zorgen dat miljoenen kleine boeren onder de armoedegrens zakken. Een van de grootste chocoladeproducenten ter wereld betaalt daarom een extra premie; een referentieprijs voor een leefbaar inkomen.

Voor het komende oogstseizoen zal deze premie stijgen van $452 per ton (26% boven de farmgate price) naar $793 per ton (+54%). Tony's Chocolonely heeft als doel dat de prijs altijd rond de $2.200 per ton moet uitkomen. De fabrikant roept ook andere chocolademakers op om een extra premie uit te betalen. Al is het maar de vraag of dat gaat gebeuren. Ivoorkust en Ghana hadden afgelopen seizoen een hogere cacaoprijs ingesteld, door middel van het Living Income Differential. Dit heeft ervoor gezorgd dat in de praktijk minder cacao uit deze regio's is ingekocht.

Vraag stijgt wel
Goed nieuws is wel dat de vraag naar cacao weer toeneemt. Komend seizoen is de verwachting dat de cacaoverwerking in Ghana hierdoor een flinke impuls zal krijgen. Komende week wordt bekendgemaakt hoe het ervoor staat met de cacaomalingen in de Europese Unie en Noord-Amerika. Verwacht wordt dat ook hier een jaar-op-jaar-stijging zichtbaar zal zijn, omdat de economieën herstellen en de logistieke blokkeringen rondom het coronavirus afnemen.  

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Cacaoteler ziet stijging in cacaofutures niet terug

Analyse Cacao

Cacaoteler ziet stijging in cacaofutures niet terug

Aanbod zal groter zijn dan vraag op cacaomarkt

Analyse Cacao

Aanbod zal groter zijn dan vraag op cacaomarkt

Grondstoffenmarkt stijgt naar vijfjarig hoogtepunt

FB TV Grondstofupdate

Grondstoffenmarkt stijgt naar vijfjarig hoogtepunt

Cacao daalt naar laagste punt in twee weken

Analyse Cacao

Cacao daalt naar laagste punt in twee weken

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief