Shutterstock
Dit is een premium artikel van Foodbusiness. Wilt u deze artikelen blijven lezen, maak dan een gratis account aan. Ja, die wil ik blijven lezen »

Analyse Cacao

Cacaoteler ziet stijging in cacaofutures niet terug

5 Oktober 2021

De hoofdoogst van cacaobonen is in de twee grootmachten – Ivoorkust en Ghana – afgelopen week officieel van start gegaan. En er wordt een grote oogst verwacht. Het is goed dat de vraag naar chocolade de laatste maanden weer is toegenomen. Dat positievere sentiment werkt door op de ICE, al merkt de teler er nog niet veel van. Wat zijn de verwachtingen voor komende periode? Een analyse.

De internationale organisatie voor de cacao-industrie (ICCO) maakt medio september bekend dat de wereldwijde cacao-oogst in seizoen 2020/2021 naar verwachting uitkomt op 5,14 miljoen ton. Een recordniveau. De twee grootste producenten, Ivoorkust en Ghana, zijn eind vorige week begonnen met de hoofdoogst. En hoewel hun gezamenlijke productie zal dalen, blijft deze historisch groot. Dat melden analisten. Ivoorkust houdt rekening met een productie van 2,2 miljoen ton en Ghana zou dit jaar 950.000 ton cacao produceren. Daarbij rijst inmiddels wel de vraag of het herstel in de vraag naar chocolade – na een dieptepunt als gevolg van de coronapandemie – snel genoeg gaat om dit aanbod op te vangen.

Futures naar boven
Het wereldwijde cacao-overschot komt - na voltooiing van het afgelopen seizoen – uit rond de 230.000 ton, zo liet de ICCO afgelopen maand weten. Een analist van Rabobank, Andrew Rawlings, meldt dat de verwachting van analisten inmiddels is dat het aanbod net iets groter zal zijn dan de vraag. "Azië was de kracht van de vraagmoter en zal dat ook komend seizoen weer zijn. De Verenigde Staten zijn ook redelijk goed hersteld van de coronapandemie. Daar zal ook voldoende vraag vandaan komen.", meldt de analist. Kortom: dat overschot zal aangeboord moeten worden.

Die tekenen in verbetering van de vraag hebben ervoor gezorgd dat de Londense cacaofutures (op de ICE) gestegen zijn. Afgelopen vrijdag (1 oktober) sloot de koers op £1.883 per ton. Omgerekend gaat het om €2.195 per ton. Ter vergelijking: aan het begin van de coronacrisis – toen het aanbod fors groter was dan de vraag – kwam de notering uit op omgerekend €1.605 per ton. Medio juli stond de prijs nog op €1.804 per ton. Rabobank verwacht dat de wereldmarkt het komende jaar te kampen krijgt met een tekort of een balans in vraag en aanbod. Een sterke daling van de prijs op de ICE valt daarom niet te verwachten.

Lage prijzen voor de cacaoteler
Hoewel de positiviteit in de gestegen vraag naar chocolade doorwerkt in de cacaofutures op de ICE, ziet de Ghanese en Ivoriaanse boer daar nog niet heel veel van terug. Ivoorkust verlaagde de 'af boerderij'-prijs op vrijdag1 oktober naar omgerekend $1,46 per kilo, een daling van 18% met een jaar eerder. In Ghana komt de prijs omgerekend uit op $1,71 per kilo. De kloof tussen die twee landen is overigens een groot probleem, want analisten melden dat dit smokkel in de hand kan werken. Tussenpersonen kopen bonen in Ivoorkust op en verkopen ze vervolgens tegen een hogere prijs in Ghana.

Fraude is sowieso een groot probleem in deze cacaoproducerende grootmachten. Daarom is besloten om in Ghana elektronische weegschalen in te voeren. Deze worden per vrijdag 8 oktober ingezet. De kopers van cacaobonen kunnen de weegschalen niet handmatig aanpassen nadat ze zijn gekalibreerd en verzegeld door de Ghana Standards Authority. Dit moet uitbuiting van cacaotelers in Ghana tegengaan.

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
Cacao: dit jaar een record, volgend jaar een tekort?

Analyse Cacao

Cacao: dit jaar een record, volgend jaar een tekort?

Aanbod zal groter zijn dan vraag op cacaomarkt

Analyse Cacao

Aanbod zal groter zijn dan vraag op cacaomarkt

Grondstoffenmarkt stijgt naar vijfjarig hoogtepunt

FB TV Grondstofupdate

Grondstoffenmarkt stijgt naar vijfjarig hoogtepunt

Hoe gaat markt voor cacao om met omikronvariant?

Analyse Cacao

Hoe gaat markt voor cacao om met omikronvariant?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief