Shutterstock

Nieuws Diepvriesfruit

Import van diepvriesfruit is dit decennium verdubbeld

Dinsdag 08:30 uur

De wereldwijde import van diepgevroren fruit is het afgelopen decennium verdubbeld, tot een volume van ongeveer 2,7 miljoen ton. Dat blijkt uit een eerste schatting van marktonderzoeksbureau IndexBox. De Verenigde Staten en Duitsland zijn, met een gezamenlijk marktaandeel van 34%, de belangrijkste importeurs van diepvriesfruit. Nederland staat op een vierde plaats. Overigens heeft die gestegen vraag voor kopers ook een keerzijde, de gemiddelde exportprijs is namelijk fors gestegen.

Diepvriesfruit is in trek, zowel in de foodservice als de retail. Het is daarmee niet vreemd dat de import ervan het afgelopen decennium is verdubbeld. Ook afgelopen jaar steeg de wereldwijde invoer weer, met 3% tot een volume van 2,7 miljoen ton. In termen van waarde bereikte de wereldwijde invoer van diepvriesfruit afgelopen jaar een niveau van $5,8 miljard. Dat is een plus van 11,4% met het jaar hiervoor. Dat blijkt uit een eerste inschatting van marktonderzoekbureau IndexBox.

De Verenigde Staten is de grootste afnemer van diepvriesfruit. Het gaat om een volume van 544.000 ton, ter waarde van $1,1 miljard. Het betreft een plus van maar liefst 19,7% met een jaar eerder. Duitsland volgt op een tweede plek, met een volume van 376.000 ton. Het heeft het land $675 miljoen gekost. Deze twee landen samen hebben een marktaandeel van 34% en zijn dus veruit de belangrijkste spelers op de diepvriesfruitmarkt. Frankrijk volgt met een volume van 186.000 ton en Nederland staat (qua volume) op een vierde plek. Afgelopen jaar kwam de import uit op 159.000 ton.

In termen van waarde staat China op een derde plaats, met een bedrag van $428 miljoen. Het gaat slechts om 98.000 ton. Dit betekent dat China relatief veel moet betalen voor één ton diepvriesfruit: een bedrag van $4.385. Ter vergelijking: de gemiddelde prijs lag afgelopen jaar op $2.121 per ton, al was dat wel 8,2% hoger dan een jaar eerder. Dit heeft vooral te maken met de gestegen vraag naar het product. De laagste prijs werd betaald door Rusland, namelijk $1.148 per ton.

Waar komt diepvriesfruit vandaan?
De vraag is natuurlijk welke landen optimaal profiteren van die gestegen vraag naar diepvriesfruit. Dat zijn Polen, Servië en Canada. Polen exporteerde afgelopen jaar 335.000 ton diepvriesfruit, ter waarde van $551 miljoen. Servië volgt met een exportvolume van 205.000 ton. Dat leverde het land $428 miljoen op. Opvallend is dat Canada minder product exporteerde dan Servië (201.000 ton), maar er wel meer op verdiende ($436 miljoen). Deze drie landen zijn samen goed voor 26% van de export. Ons eigen land exporteerde afgelopen jaar 115.000 ton diepvriefruit. Daarmee staat het op een zesde plaats.

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

België blijft koning van de diepvriesgroenten

Achtergrond Export

België blijft koning van de diepvriesgroenten

Meer bananen uit Latijns-Amerika verwacht

Nieuws Bananen

Meer bananen uit Latijns-Amerika verwacht

Spanje profiteert van goede vraag naar abrikozen

Achtergrond Abrikozen

Spanje profiteert van goede vraag naar abrikozen

Eetbare bushalte moet gezond voedsel promoten

Nieuws Gezondheid

Eetbare bushalte moet gezond voedsel promoten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief