Shutterstock

Nieuws Export

Worst blijft belangrijk in Duitse export

Maandag 14:15 uur

Duitsland heeft het afgelopen jaar meer verdiend aan de export van worsten en soortgelijke vleesproducten. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van marktonderzoeksbureau IndexBox. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Denemarken waren de belangrijkste afnemers van Duitse worsten, allen namen meer af dan een jaar eerder. Opvallend is dat Nederland de hoogste exportprijs voor rekening neemt.

De waarde van de export van Duitse worsten en soortgelijke vleesproducten is over het afgelopen jaar uitgekomen op $855 miljoen. Dat is een plus van 7,8% in vergelijking tot een jaar eerder. In fysieke aantallen gaat het om een exportvolume van ongeveer 157.000 ton. Het Verenigd Koninkrijk is de grootste afnemer van Duitsland, met een plus van 19,6%. Over jfgelopen jaar ging het uiteindelijk om een volume van 43.000 ton, ter waarde van $230 miljoen. Daarmee heeft het land een marktaandeel van 27%.

Nederland op drie qua exportwaarde
Op een tweede plek staat Frankrijk, met een afname van 25.000 ton. In waarde gaat het om een bedrag van $114 miljoen (+8,2%), waarmee het een marktaandeel van 13% bewerkstelligt. Qua fysieke aantallen staat Denemarken op een derde plek, met een volume van 12.000 ton. Wordt echter gekeken naar de exportwaarde, dan bemachtigd Nederland die derde plek. Afgelopen jaar groeide de export naar ons land met 5,3%. Het marktaandeel voor Nederland komt uit op 9,3%. Exacte cijfers noemt het marktbureau niet. Ook Spanje, België en Oostenrijk importeren veel worsten uit Duitsland.

Dat Nederland in waarde een derde plek heeft, maar niet in volume, komt onder meer door de hoge exportprijs. De gemiddelde exportprijs voor Duitse worsten en soortgelijke vleesproducten kwam over het afgelopen jaar uit op $5.435 per ton. Dat is een stijging van 14% met een jaar eerder. Nederland springt daar echter met kop en schouders bovenuit. Voor ons land geldt een prijs van maar liefst $7.763 per ton. De laagste prijs wordt genoteerd in Bulgarije, namelijk $2.426 per ton. Dat de exportprijs gestegen is, komt onder meer door de hogere verzendtarieven wereldwijd als gevolg van de coronapandemie.

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Handel in aardappelen fors lager in coronajaar

Achtergrond Aardappelen

Handel in aardappelen fors lager in coronajaar

'Uitstel van grenscontrole is mooi, maar dit komt alsnog'

Achtergrond Logistiek

'Uitstel van grenscontrole is mooi, maar dit komt alsnog'

Import van diepvriesfruit is dit decennium verdubbeld

Nieuws Diepvriesfruit

Import van diepvriesfruit is dit decennium verdubbeld

Graanexport verstoord door orkaan Ida

Achtergrond Granen

Graanexport verstoord door orkaan Ida

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief