Shutterstock
Dit is een premium artikel van Foodbusiness. Wilt u deze artikelen blijven lezen, maak dan een gratis account aan. Ja, die wil ik blijven lezen »

Analyse Grondstofanalyse

Wereldwijd minder vraag naar kokosolie

30 Augustus 2021

Kokosolie wordt veelvuldig gebruikt in de voedingsindustrie: in zoetwaren, als vervanger van zuivel in diverse producten of om in te bakken. Ook de cosmetische en farmaceutische industrie maakt er gretig gebruik van. Toch lijkt kokosolie minder in trek te zijn; al jaren loopt de importwaarde achteruit.

Sinds 2015 loopt de wereldwijde importwaarde van kokosolie terug. Van $1,5 miljard in 2015 naar $1 miljard in 2020. Het laatste jaar is een daling te zien van meer dan 20%. Dit komt doordat de Verenigde Staten en China, die de grootste importeurs zijn, fors minder importeerden.

Verenigde Staten als grootste importeur
De Verenigde Staten staan op nummer één qua import van kokosolie, met een aandeel van 35% en een waarde van $368,6 miljoen, zo blijkt uit cijfers van marktbureau Tridge. China is goed voor $149,9 miljoen (14%). De importwaarde van de Verenigde Staten daalde in 2020, in vergelijking tot een jaar eerder, met 8% en naar China met 1%. Over de laatste drie jaar daalde de import van kokosolie in de Verenigde Staten met 35% en naar China met 30%.

Grootste kokosolieproducent zijn de Filipijnen. Met 1,7 miljoen ton op jaarbasis volgens cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA). Indonesië volgt met 964.000 ton. India produceert 474.000 ton per jaar en Vietnam 192.000 ton. Mexico staat op de vijfde plek met 128.000 ton. Andere producenten in de top 10 zijn: Bangladesh (69.000 ton), Sri Lanka (42.000 ton), Thailand (30.000 ton), Papua Nieuw Guinea (25.000 ton) en Ivoorkust (20.000 ton).

Prijzen gedaald, maar nog steeds hoog
De prijsindex voor plantaardige olie van de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, FAO, daalde in juli voor de tweede achtereenvolgende maand tot het laagste punt in vijf maanden. Het prijsniveau is echter nog steeds hoog. Palmolie steeg de afgelopen maand wel in prijs, maar dat werd in de index gecompenseerd doordat er minder werd betaald voor soja-, raap- en zonnebloemolie, aldus FAO. 

Ook de gemiddelde prijs voor kokosolie daalde, blijkt uit data van de Wereldbank. In juli werd gemiddeld $1.587 per ton betaald voor kokosolie. In juni was dat nog $1.671 per ton en in mei $1.717. De gedaalde prijs bevindt zich (zoals beschreven) nog steeds op een hoog niveau. Ter vergelijking: de gemiddelde prijs over 2020 voor kokosolie was $1.010 per ton en over 2018 en 2019 respectievelijk gemiddeld $997 en $736 per ton.

Voor de hoge prijs voor plantaardige olie zijn verschillende oorzaken aan te wijzen: het wisselvallige weer, de coronacrisis en de tegenvallende oogsten. In het geval van kokosolie is de prijs voor kokosnoten hoog door logistiek problemen door de coronacrisis. Ook tropische stormen in de producerende regio's dragen bij.

foodbusiness.nl

Linda van Eekeres

Robusta-notering naar hoogste niveau in jaren

Analyse Koffie

Robusta-notering naar hoogste niveau in jaren

Krap aanbod van palmolie leidt tot steeds meer zorgen

Analyse Palmolie

Krap aanbod van palmolie leidt tot steeds meer zorgen

Markt voor visolie kan vooral groeien in Azië

Analyse Visolie

Markt voor visolie kan vooral groeien in Azië

Suikerprijs daalt iets door gebrek aan kopers

Analyse Suiker

Suikerprijs daalt iets door gebrek aan kopers

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief