Colzaco en Sonneveld
Dit is een premium artikel van Foodbusiness. Wilt u deze artikelen blijven lezen, maak dan een gratis account aan. Ja, die wil ik blijven lezen »

Nieuws Grondstoffen

Meer oliehoudende zaden op de markt verwacht

5 Augustus 2021

De oogst van oliehoudende zaden (zoals koolzaad, sojabonen en zonnebloempitten) in de Europese Unie neemt dit jaar toe ten opzichte van afgelopen jaar. De opbrengst van sojabonen en zonnebloempitten kan zelfs records verbreken. Dat meldt de Europese Commissie.

De totale opbrengst van de oliehoudende zaden wordt door de Europese Commissie geschat op 30,6 miljoen ton. Dat is een toename van 11% ten opzichte van het (tegenvallende) afgelopen jaar. De oogst blijft overigens wel 1% onder het langjarig gemiddelde. Koolzaad is en blijft het grootste gewas in de Europese Unie, met een plus in het areaal van 3%. Toch is de opbrengst - in vergelijking tot de vorige prognose - verlaagd, met 1,5%. Dat heeft te maken met de tegenvallende ontwikkeling van het gewas.

De koolzaadoogst komt daardoor - zo verwacht de Europese Commissie - uit op 3,18 ton per hectare. Dat is nog steeds 2% hoger dan de opbrengst van afgelopen jaar en 4% meer dan het meerjarig gemiddelde. De totale koolzaadopbrengst in de 27 Europese lidstaten wordt geschat op 16,9 miljoen ton.

Zonnebloemen in trek
De teelt van zonnebloemen blijkt in trek. De opbrengst wordt geschat op een record van 10,8 miljoen ton. Het is een plus van bijna 25% ten opzichte van afgelopen jaar. Opvallend is dat het areaal nauwelijks uitgebreid is. Ook de sojabonenoogst ligt op koers voor een record. De verwachte opbrengst staat op 2,9 miljoen ton. Het areaal sojabonen is overigens wel gestegen, met 3%. Per hectare wordt gerekend met een opbrengst die 8% boven het meerjarig gemiddelde ligt.

Bron: UFOP

Plantaardige oliën
Terwijl de opbrengsten van oliehoudende zaden naar een record toewerken, blijft ook de vraag goed. Dat zorgt ervoor dat de prijzen voor plantaardige oliën - zoals zonnebloemolie, kokosolie en palmolie - eveneens op een hoog niveau blijven staan. Kyle Holland, analist bij marktbureau Mintec, verwacht daar de komende periode niet direct veranderingen in. "De voorraden zijn nog steeds krap en de vraag is buitengewoon goed. Er is geen reden waarom de prijzen zouden moeten dalen."

Koolzaad stijgt door krappe situatie in palmolie

Analyse Koolzaad

Koolzaad stijgt door krappe situatie in palmolie

Koolzaad wordt voorlopig nog niet goedkoper

Analyse Koolzaad

Koolzaad wordt voorlopig nog niet goedkoper

Krap aanbod van palmolie leidt tot steeds meer zorgen

Analyse Palmolie

Krap aanbod van palmolie leidt tot steeds meer zorgen

Prijs voor palmolie stijgt naar recordhoogte

Analyse Palmolie

Prijs voor palmolie stijgt naar recordhoogte

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief