Shutterstock

Nieuws Export

Nederland blijft grootste bierexporteur van Europa

20 Juli 2021

Nederland was in 2020 wederom de grootste bierexporteur van de Europese Unie en de op één na grootste van de wereld. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vorig jaar werd door Nederland voor ruim €2 miljard aan bier geëxporteerd, met name richting de Verenigde Staten, waarvan €121 miljoen aan alcoholvrij bier. Het grootste bierexportland ter wereld is Mexico. Wat alcoholvrij bier betreft, is Nederland nummer 1.

Sinds 2000 is Nederland de grootste exporteur van alcoholhoudend bier in de Europese Unie (€1,9 miljard), maar het verschil met België wordt steeds kleiner. De exportwaarde van bier ligt 75% hoger dan in het jaar 2000, maar de Belgische exportwaarde (€1,7 miljard) is in de periode van 2000 tot en met 2020 bijna vervijfvoudigd. Duitsland (€1,1 miljard) en Frankrijk (€330 miljoen) zijn de derde en vierde exporteur van alcoholhoudend bier in de Europese Unie.

Wereldwijd is Mexico de grootste exporteur. Vooral de laatste vier jaar heeft de Mexicaanse bierexport een enorme vlucht genomen. Het land exporteert nu twee keer zoveel bier als Nederland. Voor beiden zijn de Verenigde Staten de grootste afnemer. 71% van het bier dat de Verenigde Staten in 2020 invoerden, kwam uit Mexico, 14% kwam uit Nederland en 6% uit België. 37% van het Nederlandse bier gaat naar de Verenigde Staten. Daarna volgen Frankrijk (10%) en het Verenigd Koninkrijk (5%). Voor België is Frankrijk de belangrijkste bestemming, gevolgd door Nederland en de Verenigde Staten.

Nederland koploper alcoholvrijbier
Sinds 2017 wordt alcoholvrij bier (met minder dan 0,5% alcohol) apart gemeten in de statistieken. In 2017 en 2018 was Duitsland de grootste exporteur daarvan in de Europese Unie, maar in 2019 en 2020 heeft Nederland deze positie overgenomen. De exportwaarde van alcoholvrij bier was in 2020 met €121 miljoen bijna twee keer zo hoog als in 2017, terwijl de Duitse (€80 miljoen) export nauwelijks groeide.

De Nederlandse export van alcoholvrij bier groeide in deze periode veel harder (+83%) dan de export van bier met alcohol (+11%). Na Duitsland en Nederland volgen als grootste exporteurs van alcoholvrij bier Bulgarije (€38 miljoen), Polen (€23 miljoen), Spanje (€20 miljoen) en België (€20 miljoen).

Ook het Nederlandse alcoholvrije bier gaat veelal naar de Verenigde Staten (42%), op grote afstand gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (8%) en Canada (7%). Van het Duitse alcoholvrije bier gaat 19% naar de Verenigde Staten en 18% gaat naar het Verenigd Koninkrijk.

foodbusiness.nl

Linda van Eekeres

Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Bierbrouwerij Gulpen deels stilgelegd na wateroverlast

Nieuws Bier

Bierbrouwerij Gulpen deels stilgelegd na wateroverlast

Brit ziet prijs alcoholvrij alternatief nog als barrière

Achtergrond Alcoholvrij

Brit ziet prijs alcoholvrij alternatief nog als barrière

Alcoholconsumptie neemt de komende jaren toe

Nieuws Alcohol

Alcoholconsumptie neemt de komende jaren toe

45% volwassenen is flexitariër

Nieuws Consumentengedrag

45% volwassenen is flexitariër

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief