Shutterstock Dit is een inside artikel, bestemd voor abonnees. In het kader van onze lancering kunt u tijdelijk alle inside content gratis inzien. Zodra dit stopt doen wij graag een scherpe aanbieding.

Analyse Pinda's

Veelgegeten pinda halen we uit Argentinië

16 Juli 2021

Pinda's, elk jaar wordt er wereldwijd ruim 45 miljoen ton van geconsumeerd. Niet alleen als snack, maar ook verwerkt tot producten als pindakaas en arachideolie. Veruit de meeste pinda's worden in China geproduceerd, waar de prijs begin dit jaar nog op recordhoogte stond.

China is de grootste pindaproducent ter wereld met een marktaandeel van ongeveer 35%. Om meer transparantie in de markt te creëren, werd in de maand februari de pindafuture op de Zhengzhou Commodity Exchange gelanceerd. Precies op het moment dat pinda's stevig geprijsd waren. Al sinds mei 2020 was sprake van het hoogste prijsniveau in acht jaar tijd, dat in februari op omgerekend $1.524 per ton stond. Inmiddels noteert de pindafuture rond de $1.393 per ton, wat een gebruikelijker prijsniveau is.

Argentinië grootste exporteur
Hoewel China de mondiale productie domineert, is dat niet waar de meeste pinda's in Europa vandaan komen. De pinda's die wij consumeren, komen overwegend uit Argentinië, dat met een aandeel van ruim 22% de grootste pinda-exporteur ter wereld is. De prijs van pinda's van Argentijnse afkomst noteerde volgens de Mintec benchmark in februari $1.525 per ton, vergelijkbaar met de Chinese pindaprijzen.

Het gaat hier om de Runner-pinda's, veruit het belangrijkste type pinda op de Europese en Amerikaanse markten. Naast Argentinië, zijn ook India en de Verenigde Staten grote spelers op de pindamarkt; met een exportaandeel van respectievelijk 20% en 15%. Terwijl India zich vooral richt op de Aziatische bestemmingen, is de Amerikaanse pindaexport vooral gericht op Mexico, Canada en China.

Amerikaanse export onder druk
Tot 2019 was de Europese Unie een groeimarkt voor Amerikaanse pindaboeren. Door aanscherping van de exportregels is van die export volgens de American Peanut Council amper nog een derde over. De pinda-export vanuit de Verenigde Staten naar Europa was in 2018 nog goed voor een waarde van $197 miljoen, maar in 2020 was daar nog slechts $71 miljoen van over.

De Amerikaanse pinda-industrie luidt de noodklok en hoopt dat president Biden voor verandering gaat zorgen. Niet geheel toevallig is ondertussen de pinda-export van Argentinië naar Nederland – een belangrijke doorvoerhaven voor de Europese Unie – in de afgelopen drie jaar 162% gestegen.

Gemiddelde oogst verwacht
Momenteel zijn de pindaprijzen redelijk stabiel. Handelaren houden zich koest in afwachting van de oogst. Die lijkt vooralsnog zowel in de Verenigde Staten als in Argentinië op een gemiddelde opbrengst uit te draaien. Argentinië werd half juni nog wel getroffen door een koudegolf en zelfs sneeuwval in bijna alle pindateeltgebieden, maar het lijkt erop dat de schade meevalt. Wel zorgde het weer voor enige vertraging in de oogst, maar de activiteiten zijn inmiddels hervat en worden naar verwachting bijna afgerond.

foodbusiness.nl

Jeannet Pennings

Jeannet Pennings is journalist met een agrarische achtergrond en een brede interesse in de foodsector. Als redacteur bij Foodbusiness voorziet zij de businessprofessionals uit de voedingswereld van nieuws, analyses, interviews en achtergronden.
Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Voedselinflatie eist zijn tol in Nigeria

Analyse Grondstoffen

Voedselinflatie eist zijn tol in Nigeria

Blauwe bes nog steeds bezig met opmars

Analyse Blauwe bessen

Blauwe bes nog steeds bezig met opmars

Zalm ongewoon hoog in prijs deze zomer

Analyse Zalm

Zalm ongewoon hoog in prijs deze zomer

Duits verbod raakt Nederlands exportei

Analyse Eieren

Duits verbod raakt Nederlands exportei

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief