Shutterstock Dit is een inside artikel, bestemd voor abonnees. In het kader van onze lancering kunt u tijdelijk alle inside content gratis inzien. Zodra dit stopt doen wij graag een scherpe aanbieding.

Analyse Walnoten

Consument kan productie walnoten niet bijbenen

11 Juni 2021

De prijs van walnoten staat onder druk. Dat heeft met name te maken met de grote productie in de Verenigde Staten, 's werelds grootste walnootexporteur. Er wordt naarstig naar afzet gezocht, onder meer in Europa.

Walnoten, ze passen goed in een gezonde leefstijl. Ze leveren gezonde vetten, eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen. Met een stijgende vraag naar kant-en-klare snack en de groeiende markt voor plantaardige producten is het perspectief van de walnoot groot. De vraag naar een van de meest populaire noten (na de pinda en amandel) neemt dan ook toe. De vraag kan de wereldwijde productie echter niet bijbenen.

VS pompt veel walnoten de markt in
Een grote stoorzender momenteel op de wereldwijde walnotenmarkt is het aanbod vanuit de Verenigde Staten (VS). Het land is niet de grootste producent, maar staat wel op een stevige tweede plek. Samen met China zorgt het voor 60% van de wereldwijde walnotenproductie. China is met 1,7 miljoen ton walnoten per jaar veruit de grootste producent, maar de Chinezen eten de noten grotendeels zelf op. De VS is goed voor een productie van ruim 600.000 ton walnoten, die bijna allemaal in Californië geteeld worden. Op de derde plek staat Iran met ruim 400.000 ton walnoten, maar net als China is Iran geen grote exporteur.

De VS is veruit de grootste exporteur van walnoten ter wereld. Afgelopen jaar exporteerde het land wereldwijd voor $416 miljoen aan walnoten. Ter vergelijking: China, de grootste producent, was goed voor een exportwaarde van $170 miljoen. De meeste walnoten uit de VS gaan naar Duitsland. De exportwaarde naar deze Europese grootafnemer steeg in de afgelopen vijf jaar met 36%. Andere belangrijke afzetmarkten zijn Japan en Zuid-Korea, maar die exportstromen lieten afgelopen jaren juist een krimp zien.

Europa interessante bestemming
De Europese Unie (EU) wordt een steeds belangrijkere bestemming voor de Californische walnoot. Volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) groeide de afzet van $ 2,8 miljard in 2018 naar $ 3,1 miljard in 2019 en die lijn lijkt door te zetten. Mogelijk speelt ook de langdurige handelsoorlog tussen de VS en China hierin een rol. Reden voor de VS om zich meer op de Europese markt te focussen. Een interessante afzetmarkt, want de EU is netto-importeur van walnoten.

De belangrijkste producenten van walnoten in de EU zijn Roemenië (47.000 ton), Frankrijk (36.000 ton), Spanje (15.100 ton) en Italië (13.200 ton). Het is niet gek dat juist in deze landen de frustratie over de goedkope walnoten uit de VS het grootst is. In mei lag de prijs van walnoten in de Verenigde Staten op $1,64 per pond. Dat is niet eens de helft van de prijs in dezelfde periode vorig jaar ($3,76 per pond). Volgens telers in Europa is de buitenlandse concurrentie dusdanig agressief – grote volumes tegen lage prijzen – dat de binnenlandse walnotenproductie flink onder druk staat.

Productiegroei overtreft groeiende consumptie
Of deze situatie binnen afzienbare tijd gaat veranderen is nog maar zeer de vraag. Volgens de FAO is het duidelijk dat het walnotenareaal in de meeste landen over de hele wereld groeit, ook in de Verenigde Staten. De International Nut and Dried Fruit Council (INC) gaat uit van 3 tot 16% productiegroei per jaar. Dit zorgt voor een productiestijging die de groei van de consumptie in de komende tien jaar overtreft.

foodbusiness.nl

Jeannet Pennings

Jeannet Pennings is journalist met een agrarische achtergrond en een brede interesse in de foodsector. Als redacteur bij Foodbusiness voorziet zij de businessprofessionals uit de voedingswereld van nieuws, analyses, interviews en achtergronden.
Voedselinflatie eist zijn tol in Nigeria

Analyse Grondstoffen

Voedselinflatie eist zijn tol in Nigeria

Blauwe bes nog steeds bezig met opmars

Analyse Blauwe bessen

Blauwe bes nog steeds bezig met opmars

Zalm ongewoon hoog in prijs deze zomer

Analyse Zalm

Zalm ongewoon hoog in prijs deze zomer

Duits verbod raakt Nederlands exportei

Analyse Eieren

Duits verbod raakt Nederlands exportei

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief