Shutterstock Dit is een inside artikel, bestemd voor abonnees. In het kader van onze lancering kunt u tijdelijk alle inside content gratis inzien. Zodra dit stopt doen wij graag een scherpe aanbieding.

Analyse Grondstoffen

Dreigende krapte drijft koffieprijs op

28 Mei 2021

De grootste koffieproducent ter wereld, Brazilië, kampt dit jaar met ernstige droogte. Boeren houden rekening met een flink lagere oogstopbrengst wat kan zorgen voor een tekort in het wereldwijde aanbod. De huidige koffieprijs laat daardoor een opwaartse beweging zien.

De koffieoogst in Brazilië is begin mei van start gegaan. Tot en met september worden er volop koffiebonen geplukt op de ruim 200.000 koffieplantages die het land telt. Doorgaans levert dit ongeveer 2.600.000 ton koffie per jaar op, wat neerkomt op zo'n 35% van de wereldwijde productie. Andere grote producenten, zoals Vietnam, Colombia, Indonesië en Ethiopië, volgen op gepaste afstand. Dit jaar zal de opbrengst in Brazilië naar verwachting echter aanzienlijk lager liggen dan gemiddeld.

Brazilië kampt met extreem droge weersomstandigheden. De recordoogst van 68 miljoen zakken koffie in 2020 lijkt verder weg dan ooit in het land. Gewasbureau Conab maakte deze week bekend dat het rekent op een 23% lagere koffieopbrengst voor 2021. De productie daalt vermoedelijk naar een dieptepunt in vier jaar van 48,8 miljoen zakken.

Koffievoorraden slinken
Daar komt bij dat logistieke problemen wereldwijd het verschepen van koffie dit jaar fors hinderen. De coronapandemie heeft een tekort aan zeecontainers veroorzaakt, waardoor transportkosten volgens handelaren soms meer dan verdubbeld zijn.

Het zorgt ervoor dat de koffievoorraden slinken, onder meer in de Verenigde Staten, 's werelds grootste koffieverbruiker. Een belangrijke leverancier van koffie voor de Verenigde Staten is Colombia. Dat land kampt met extra logistieke hindernissen door protesten tegen de regering. Transportroutes naar havens worden geblokkeerd. De nationale koffiefederatie in Colombia schat dat zeker een half miljoen zakken niet geëxporteerd kan worden.

In de Verenigde Staten zijn de koffievoorraden al gedaald naar het laagste punt in de afgelopen zes jaar, meldt Bloomberg. En dat ondanks de recordoogst van Brazilië afgelopen jaar. Nu droogte de productie in het Zuid-Amerikaanse land teistert, wordt er komende maanden een tekort verwacht in de wereldkoffiebalans. Eind 2021 zal dat tekort volgens de International Coffee Organization (ICO) op meer dan tien miljoen zakken koffie uitkomen.

Vraag trekt juist aan
En dat terwijl de wereldwijde vraag naar koffie juist aantrekt. In 2019 zakte de markt in bij de uitbraak van de coronacrisis. Nu verschillende landen langzaam uit hun lockdown komen en het zogenaamde out-of-home-segment aantrekt, groeit de vraag naar koffie. De ICO meldde op 11 mei al dat de wereldwijde koffie-export tussen oktober en maart met 3,5% was gestegen. 

Dit in combinatie met krapte aan de aanbodszijde kan maar één ding betekenen: stijgende prijzen. Dat was afgelopen periode dan ook zeker het geval. Koffiefutures bereikten de hoogste prijs in vier jaar tijd. Afgelopen woensdag steeg de prijs van arabica-koffie (goed voor ruim 70% van de wereldwijde koffieproductie) met 3,5% op de Intercontinental Commodity Exchange (ICE) in New York. De prijs van robusta-koffie steeg 1%. Met een aantrekkende vraag en een tegenvallende productie, is het niet waarschijnlijk dat de prijs op korte termijn nog veel zal dalen.

foodbusiness.nl

Jeannet Pennings

Jeannet Pennings is journalist met een agrarische achtergrond en een brede interesse in de foodsector. Als redacteur bij Foodbusiness voorziet zij de businessprofessionals uit de voedingswereld van nieuws, analyses, interviews en achtergronden.
Koffiebonen blijven flink in prijs stijgen

Analyse Koffiebonen

Koffiebonen blijven flink in prijs stijgen

Grondstoffenmarkt stijgt naar vijfjarig hoogtepunt

FB TV Grondstofupdate

Grondstoffenmarkt stijgt naar vijfjarig hoogtepunt

Brazilië exporteert meer koffie dan ooit

Achtergrond Koffie

Brazilië exporteert meer koffie dan ooit

Voedselinflatie eist zijn tol in Nigeria

Analyse Grondstoffen

Voedselinflatie eist zijn tol in Nigeria

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief