Shutterstock

Analyse Varkens

Sprong in slachtcijfers laat varkensmarkt onberoerd

3 December 2021 - Wouter Baan

De nieuwe variant van het coronavirus zorgt wereldwijd voor veel onrust. Ook op de vleesmarkt is het een stoorzender. Een aanknopingspunt is dat de slachtcijfers in Nederland wel een sprongetje maken, maar dit kan het flauwe marktsentiment niet veranderen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al wekenlang bewegen de varkensprijzen stabiel op een laag niveau. Varkenshouders en handelaren accepteren de situatie gelaten en hebben de hoop op een prijsverhoging allang opgegeven. 'Varkensjaar' 2021 is in die zin afgeschreven. 

Omikron-variant
De vleesafzetmogelijkheden zijn de afgelopen dagen verslechterd, zo wordt door slachterijen gesuggereerd. De omikronvariant is voor vleesinkopers een nieuwe stok om mee te slaan door stemming te maken. Net als vorig jaar blijven ook dit jaar grote bijeenkomsten en partijen uit. Door de beperkende maatregelen bij ons in Nederland en omliggende landen wordt ook in de horeca minder vlees geconsumeerd. In dit krachtenspel aan factoren bewegen de vleesprijzen momenteel stabiel. Nu nog is er steun van de kerstvraag, maar die valt over een paar weken weg. Wat de tijd dan brengt is nog een vraagteken. Ver vooruit kijken heeft in deze markt echter weinig zin. Begin 2022 moet de balans opnieuw worden opgemaakt.  

Slachtcijfers gaan omhoog
Op de achtergrond blijft het aanbod levende varkens groot, zowel in Nederland als in Duitsland. Het slachtcijfer in Nederland liet vorige week een behoorlijke stijging zien tot 322.000. Dit is het hoogste aantal sinds afgelopen april. Het is aannemelijk dat de slachtcijfers ook deze en volgende week hoger uitkomen dan in de afgelopen weken toen de grens van 300.000 vaak maar net werd overschreden. Ook in Duitsland liet het slachtcijfer vorige week een sprongetje zien. Doorgaans piekt het slachtcijfer in de laatste week voor Kerstmis (week 50).

Hoewel de slachtcijfers in Nederland dus wat hoger liggen, weet dit de varkensmarkt niet te prikkelen. Zeker nu corona opnieuw verrassend om de hoek komt kijken. Naar volgende week toe blijft de DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens daarom staan op €1,19 per kilo. De prijs van levende varkens noteert stabiel op €0,91 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering. 

Toelichting op notering vanuit DCA Markets

DCA Beursprijs 2.0 Opgaven van - tot Gemiddelde Notering
Levend 0,90 - 0,91 0,902 0,90
Geslacht 1,19 - 1,21 1,194 1,19

Toelichting op notering:

Ook voor week 49 steekt de handel op dezelfde wijze in als de voorgaande weken, waardoor een verhoging niet te realiseren is. Het is een niet te winnen wedstrijd om alle varkens geplaatst te krijgen. En net als in week 48 proberen handelaren voor varkens afzet te zoeken in Oost-Europa. Richting de feestdagen loopt de afzet van Beter Leven varkens stukken beter, een verschijnsel dat altijd in deze tijd van het jaar optreedt. Wie geen Beter Leven varkens kan leveren, komt nog moeilijker aan zijn trekken. Per saldo is onveranderd het meest positieve wat er voor week 49 uit de markt te halen is.

In totaal waren de opgaven voor geslachte varkens deze week 16 (0). Voor levende varkens werd 14 keer een prijs ingevoerd (0). De getallen tussen haakjes geven aan hoeveel opgaven er aan de onderkant buiten de boot vielen (negatieve getal) en hoeveel aan de bovenkant (positieve getal). Wanneer er een nul staat zijn alle opgaven meegenomen.

Opmerkingen van handelaren meegegeven met de prijsmutatie voor week 49:
- Onveranderd. Geen leven in de markt.
- Afzet moeilijk.
- Blijft een ongewijzigde situatie. Wekelijks blijven er varkens over waarvan een deel verkocht worden voor Oost-Europa.
- Onveranderd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden