Shutterstock

Nieuws Quik's Potato Products

'Shockvriezer stelt ons in staat snel terug te koelen'

25 November 2021 - Kimberly Bakker

Consumenten hechten steeds meer waarde aan verse voedingsmiddelen. Producenten weten dat. Daarom is houdbaarheid een steeds belangrijker thema. Bij Quik's Potato Products begonnen ze daarom enkele jaren terug met pasteuriseren op één van de eigen locaties. Dat leverde wel nieuwe uitdagingen op. Want, een gewone koelcel is dan niet meer voldoende om snel terug te koelen.

Houdbaarheid is een thema dat bij veel voedingsmiddelenproducenten een steeds grotere rol speelt. Zo ook bij Quik's Potato Products. Het bedrijf verwerkt verse tafelaardappelen tot koelverse aardappelproducten als aardappelpuree of krieltjes in schil. De verwerker uit Hedel (Gelderland) besloot daarom enkele jaren geleden met pasteuriseren op één van de eigen locaties. Toen stuitte het direct op nieuwe uitdagingen. "Om gepasteuriseerde aardappelproducten terug te koelen, is een gewone koelcel niet voldoende. Je wil zo snel mogelijk terugkoelen, binnen de gestelde normen. Dit om de kwaliteit van de producten te kunnen waarborgen", schrijft quality engineer Henri van Hemert op de website van het bedrijf.

Shockvriezer als oplossing
Dus ging het bedrijf op zoek naar een andere oplossing om onder meer aardappelpuree en gratin zo snel mogelijk terug te koelen. "We hebben eerst gedacht aan het bouwen van een koeltunnel, maar dat vergt een forse investering. Zowel in tijd als geld", aldus Van Hemert. In een verdere zoektocht stuitte de quality enigeer op shockvriezer, in dit geval van Dawsongroup. "Deze specifieke shockvriezer kon geleverd worden in een mobiele koelunit. Voor ons echt de perfecte uitkomst." De koelcontainer is aangesloten op een laaddock achter de pasteurisatielocatie van Quik's Potato Products. "In eerste instantie hebben we anderhalf jaar een kleinere variant gehuurd. Puur om te testen. Later hebben we die shockvriezer overgenomen."

Inmiddels heeft het verwerkingsbedrijf in Hedel de ambitie om grotere verpakkingen te leveren. "Die zijn lastiger terug te koelen en dus is de behoefte ontstaan naar een tweede vriezer", aldus Van Hemert. Beide units samen bieden een capaciteit om acht europallets terug te koelen en in te vriezen binnen kort tijdsbestek.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden