Shutterstock

Nieuws Onprove & Silowacht

Minder deegverspilling met nieuwe software

20 Juli 2021 - Kimberly Bakker

Onprove en Silowacht lanceren samen de optimalisatiesoftware DPS NxT, voor doseerprocessen van bakkerijen. Dat maken de beide partijen in een persbericht bekend. Deze nieuwe software ondersteunt de aansturing van SmartBakery van Silowacht en is verder getest bij onder andere de Market Food Group (MFG). Inmiddels is DPS NxT volledig in werking bij meerdere bakkerijen van MFG.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De twee partijen zijn op elkaars pad gekomen door een klantvraag. "We kwamen al snel tot de ontdekking dat beide oplossingen goed op elkaar aansloten. En één plus één werd vijf", vertelt projectleider Marc van Amersfoort van Onprove. "Deze samenwerking geeft bakkers nog meer inzicht en controle en verbetert daarmee de kwaliteit." Onprove had al een eigen zogenaamd 'Manufactoring Execution Software', waarmee het productieprocessen realtime kan monitoren en aansturen. De nieuwe softwaremodele binnen dit systeem ondersteunt de aansturing van doseersoftware SmartBakery van Silowacht. "Dit is uniek en bestond nog niet."

Minder fouten en minder verspilling
De koppeling van de systemen geeft meer inzicht in het werkelijke verbruik van grondstoffen. Het doel om de foodproductie zoveel mogelijk te voorspellen, met zo min mogelijk waste in materiaal komt daarmee een stuk dichterbij. "Zo worden alleen de juiste grondstofcomponenten gebruikt. Het systeem detecteert zelf foutieve toevoegingen", licht Van Amersfoort toe. "Doordat het deeg stap voor stap wordt gestuurd, kunnen geen fouten meer worden gemaakt met de verkeerde hoeveelheid grondstoffen. De kwaliteit is zodoende top, en er is geen afkeur of afval."

Ook vertelt Van Amersfoort dat de hoeveelheid grondstoffen exact wordt gebaseerd op het recept. "Er blijft dus geen restdeeg over." Ook krijgt de bakker inzicht in tijd, temperatuur en gewichtsregistraties ten opzichte van de normwaarden die horen bij het product. "Dit zijn belangrijke indicatoren waarop een bedrijf kan sturen.  Het productieproces verloopt hiermee volledig inzichtelijk waardoor er altijd kan worden achterhaald wat er wanneer is gebeurd en met welke grondstoffen en hoeveelheden."

Uitbreiden op Europese schaal
Onprove werkt momenteel voor diverse foodklanten, zoals Cerelia, Uniekaas en Marne Mosterd. Het stelt dan ook dat een software als deze hoeft niet beperkt hoeft te blijven tot deze sector. "Onze specialisatie ligt in de foodindustrie. Maar mogelijkheden tot andere sectoren buiten de bakkerij zijn er zeker." Het Waddinxveense bedrijf heeft zelf als doel om de optimalisatiesoftware op Europees niveau uit te rollen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden