Shutterstock Dit is een inside artikel, bestemd voor abonnees. In het kader van onze lancering kunt u tijdelijk alle inside content gratis inzien. Zodra dit stopt doen wij graag een scherpe aanbieding.

Nieuws Onprove & Silowacht

Minder deegverspilling met nieuwe software

20 Juli 2021

Onprove en Silowacht lanceren samen de optimalisatiesoftware DPS NxT, voor doseerprocessen van bakkerijen. Dat maken de beide partijen in een persbericht bekend. Deze nieuwe software ondersteunt de aansturing van SmartBakery van Silowacht en is verder getest bij onder andere de Market Food Group (MFG). Inmiddels is DPS NxT volledig in werking bij meerdere bakkerijen van MFG.

De twee partijen zijn op elkaars pad gekomen door een klantvraag. "We kwamen al snel tot de ontdekking dat beide oplossingen goed op elkaar aansloten. En één plus één werd vijf", vertelt projectleider Marc van Amersfoort van Onprove. "Deze samenwerking geeft bakkers nog meer inzicht en controle en verbetert daarmee de kwaliteit." Onprove had al een eigen zogenaamd 'Manufactoring Execution Software', waarmee het productieprocessen realtime kan monitoren en aansturen. De nieuwe softwaremodele binnen dit systeem ondersteunt de aansturing van doseersoftware SmartBakery van Silowacht. "Dit is uniek en bestond nog niet."

Minder fouten en minder verspilling
De koppeling van de systemen geeft meer inzicht in het werkelijke verbruik van grondstoffen. Het doel om de foodproductie zoveel mogelijk te voorspellen, met zo min mogelijk waste in materiaal komt daarmee een stuk dichterbij. "Zo worden alleen de juiste grondstofcomponenten gebruikt. Het systeem detecteert zelf foutieve toevoegingen", licht Van Amersfoort toe. "Doordat het deeg stap voor stap wordt gestuurd, kunnen geen fouten meer worden gemaakt met de verkeerde hoeveelheid grondstoffen. De kwaliteit is zodoende top, en er is geen afkeur of afval."

Ook vertelt Van Amersfoort dat de hoeveelheid grondstoffen exact wordt gebaseerd op het recept. "Er blijft dus geen restdeeg over." Ook krijgt de bakker inzicht in tijd, temperatuur en gewichtsregistraties ten opzichte van de normwaarden die horen bij het product. "Dit zijn belangrijke indicatoren waarop een bedrijf kan sturen.  Het productieproces verloopt hiermee volledig inzichtelijk waardoor er altijd kan worden achterhaald wat er wanneer is gebeurd en met welke grondstoffen en hoeveelheden."

Uitbreiden op Europese schaal
Onprove werkt momenteel voor diverse foodklanten, zoals Cerelia, Uniekaas en Marne Mosterd. Het stelt dan ook dat een software als deze hoeft niet beperkt hoeft te blijven tot deze sector. "Onze specialisatie ligt in de foodindustrie. Maar mogelijkheden tot andere sectoren buiten de bakkerij zijn er zeker." Het Waddinxveense bedrijf heeft zelf als doel om de optimalisatiesoftware op Europees niveau uit te rollen.

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Brood kopen bij de bakker of in de supermarkt?

Achtergrond Brood

Brood kopen bij de bakker of in de supermarkt?

Grotere bakkerij niet meer dominant in de markt

Nieuws Rusland

Grotere bakkerij niet meer dominant in de markt

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief