Shutterstock

Achtergrond Froep

Met Froep krijgt reststroom van BelOrta nieuw leven

7 Juli 2021 - Kimberly Bakker

Kinderen eten al jaar en dag (te) weinig groenten en fruit én daarnaast is voedselverspilling wereldwijd een groot probleem. Met het initiatief Froep moeten beide uitdagingen in één keer worden getackeld. Froep produceert verse soep en fruitsnacks voor verschillende basisscholen in het Belgische Borgloon. Het bijzondere? De ingrediënten voor die snacks en de soep zijn reststromen van groente- en fruitverwerker BelOrta. “We streven naar no food waste en willen zo circulair mogelijk zijn”, schrijft het.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Froep is een samenwerking tussen de Belgische stad Borgloon – net over de grens bij Maastricht –, de Belgische groente- en fruitcoöperatie BelOrta, de provincie Limburg en de sociale ondernemingen HOST en IN-Z. Allen dragen hun steentje bij. Zo laat het stadsbestuur de soepkeuken van het herbestemmingsproject Brigittijnenklooster Nieuwland verbouwen en financiert bijvoorbeeld de gemeente de aankoop van soep en fruitsnacks voor de zes scholen van het Loons basisonderwijs (duizend leerlingen). "Op die manier hoeven noch de scholen, noch de ouders ene bijdrage te betalen", stelt het gemeentebestuur in een persbericht.

Bovenstaande sluit aan bij de ambitie van Froep om ieder kind, zonder onderscheid, een portie fruit te gunnen. "Het is niet alleen voor diegenen wiens ouders een bijdrage willen of kunnen betalen voor warme soep of een portie fruit tijdens de lunch." Dat dit mogelijk is, komt onder meer door de subsidie die het verkregen heeft via het Limburgs provinciebestuur. Het gaat om een bedrag van ruim €121.000. Het wil dat geld zo 'goed' mogelijk inzetten en kiest daarom ook bewust voor een hoge mate van circulariteit.

Reststromen van BelOrta
Naast het feit dat Froep werkt met herbruikbare materialen om circulariteit te bevorderen, kiest het om die reden ook voor bijzondere ingrediënten: de reststromen van BelOrta. Dit is ook in lijn met het 'No Food Waste'-doel van Froep. Voedselverspilling tegengaan is ook voor deze Belgische groente- en fruitcoöperatie al jaar en dag een belangrijke doelstelling. "Wij willen geen producten vernietigen. Dat hoort niet", vertelt Jo Lambrecht, Sales & Marketing manager bij BelOrta, desgevraagd weten. "Er is – mits het nodige creatief nadenken – altijd wel een andere manier om de resten te verwaarden."

Toen Froep de groente- en fruitcoöperatie benaderde voor een samenwerking, hoefde het daar dan ook niet lang over na te denken. "Enerzijds dus omdat we zelf dus al jaren bezig zijn met het tegengaan van verspilling van voedselresten en anderzijds omdat we kinderen (vooral tussen de tien en twaalf jaar) kennis willen laten maken met verschillenden groenten en fruit. Froep slaat dus twee vliegen in één klap. Ze laten kinderen kennis maken met meerdere soorten groenten en fruit én ze geven onze reststromen een tweede leven."

Doordat zoveel mogelijk met voedselresten wordt gewerkt, moet de keuken ook vernieuwend omgaan met de onvoorspelbare toelevering aan grondstoffen. "Daarom gebeurt de verwerking tot snacks en soep zoveel mogelijk 'à la minute' en aan de hand van creatieve bewaar-, koel- en verwerkingstechnieken", aldus de initiatiefnemers in een persbericht.

Start in september
De uitvoering komt uiteindelijk in handen van de twee sociale ondernemingen; IN-Z en HOST. De keuken wordt bemand door HOST-chef Gilles en een groep medewerkers in een zogenaamd 'Collectief Maatwerk-statuut' "Zij zorgen voor het ophalen, verwerken en leveren van de grondstoffen en de afgewerkt soep en snacks. Medewerkers van IN-Z - met een LDE-label - zorgen elke middag voor de bedeling aan de kinderen." De aftrap is in september van dit jaar.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden