Shutterstock

Interview PlantNet International

Plantaardige handel gaat grotere vuist maken

1 Juli 2021 - Jeannet Pennings

Markttoegang, handelsbevordering en internationaal betalingsverkeer. Het zijn thema's waarover PlantNet International zich gaat buigen. Binnen dit nieuwe platform werken brancheorganisaties in de plantaardige handelssector samen. Gesprekken met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Nederlandse Vereniging van Banken staan al op de rol.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Binnen PlantNet International intensiveren zes organisaties hun samenwerking: GroentenFruit Huis (groente en fruit), Plantum (veredeling en uitgangsmateriaal), Royal Anthos (bloembollen en boomkwekerij), VGB (bloemisterij), NAO (aardappelen) en AVAG (greenhouse technologie). Een gemêleerd gezelschap, maar wel met duidelijke raakvlakken. "We willen op sectoroverschrijdende thema's een grotere vuist maken", zegt voorzitter Henk Westerhof.

PlantNet International is eigenlijk een voortzetting van Greenport Holland, maar dan alleen met de handelsorganisaties die waren overgebleven. Overigens niet te verwarren met Greenport Nederland, het samenwerkingsverband van de regionale greenports. "Die twee namen waren verwarrend", beaamt Westerhof. "Vandaar ook dat we een nieuwe naam gekozen hebben. En we hebben de NAO gevraagd om aan te sluiten. Geen tuinbouwclub, maar wel een handelsorganisatie in de plantaardige sector en dus horen zij erbij."

€30 miljard omzet per jaar
Het bedrijfsleven dat de organisaties binnen PlantNet vertegenwoordigt is goed voor een omzet van ongeveer €30 miljard per jaar. "Dat is toch anders praten dan wanneer je €6 miljard vertegenwoordigt, zoals bij de bloemenhandel", zegt Westerhof. "Iedere brancheorganisatie behoudt wel haar eigen dossiers, waarin zij inhoudelijk gepokt en gemazeld is. Gaat het om overkoepelende thema's dan kom je een treetje hoger uit bij PlantNet. Nog een trede hoger heb je bijvoorbeeld VNO NCW, waar we via PlantNet ook bij zijn aangesloten. Afhankelijk van de materie zullen we die om support vragen."

Het eerste agendapunt van PlantNet International is de positie van de National Plant Protection Organization (NPPO) van de NVWA en hun capaciteitsprobleem in relatie tot markttoegang. Het ontbreekt er volgens Westerhof aan voldoende mankracht en kennis. "En dat terwijl de problemen rondom markttoegang hand over hand toenemen. Daar lopen we vanuit alle plantaardige sectoren tegenaan. We zoeken steeds vaker verre markten op om onze producten kwijt te kunnen. Daarvoor is het uitermate belangrijk om met deze landen goede afspraken te maken over onder meer fytosanitaire eisen en inspecties en daar hebben we de NPPO en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor nodig. Daarmee geef je het bedrijfsleven ruimte om te exporteren. PlantNet wil overleg voeren met het ministerie en de NVWA om oplossingen te vinden voor onder andere het capaciteitsvraagstuk."

Internationaal betalingsverkeer
Maar dat is niet het enige thema waar PlantNet direct mee aan de slag gaat. "Onze achterbannen ervaren toenemende problematiek rondom internationaal betalingsverkeer. Bedrijven moeten, bijvoorbeeld voor de export naar Rusland, kunnen aantonen dat een partij van wie zij een betaling ontvangen zich niet schuldig maakt aan witwassen. Dat is een wettelijke plicht waar de banken steeds strikter op toezien. Voor bedrijven is het traceren van sommige betalingen niet te doen met als mogelijk gevolg dat zij daardoor afzet verliezen."

"We willen met de banken en de Nederlandse Vereniging van Banken in gesprek om een oplossing te vinden om de druk bij het bedrijfsleven te verlichten. Maar ook om hen te spreken over het betalingsverkeer in relatie tot zogenaamde sanctielanden, waarvan sommige voor de plantaardige sector kansrijk zijn"

Tot slot noemt Westerhof internationale positionering als belangrijk aandachtspunt. Zo wil PlantNet onder meer het netwerk met landbouwraden verstevigen en activiteiten in het buitenland inhoudelijk beter sturen. "Is een handelsmissie interessant? Zo ja, voor wie? En hoe kunnen we hier meer grip op krijgen, zodat het ook tot gewenste resultaten leidt."

Handelsbelangen beter over voetlicht
Volgens de voorzitter is het goed dat de 'plantaardige handel' deze stap maakt. "Samen zijn we in staat om specifiek de handelsbelangen van de plantaardige sector beter over het voetlicht te brengen." AVAG lijkt in dit verband een buitenbeentje, maar niets is volgens Westerhof minder waar. "Internationale vrijhandel en een gerichte handelsbevordering is ook belangrijk voor bedrijven in de greenhouse technolgie. Voor alle partijen binnen PlantNet geldt dat we elkaar versterken en van elkaar kunnen leren."

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden