Hanzehogeschool Groningen

Nieuws Soja-import

Soja-import niet meer nodig met inzet op Andes Lupine?

14 Juni 2021 - Kimberly Bakker

Nu duurzaamheid en het creëren van een circulaire economie steeds verder bovenaan de agenda komen te staan, wordt steeds vaker gekeken naar alternatieve teelten in Nederland. Een oplossing voor de hoge soja-import in de Europese Unie is volgens lector Rob van Haren de teelt van de Andes Lupine. "Het is echt de ideale, duurzame oplossing voor de sojaboon."

Uit de meest recente gegevens van de Food en Agriculture Organization (FAO) importeert Nederland jaarlijks iets meer dan vier miljoen ton soja uit voornamelijk Brazilië. De totale Europese sojabonenimport komt uit op 15,4 miljoen ton. In Nederland wordt het merendeel – circa 80% – van de geïmporteerde soja gebruikt als veevoer. Nu termen als kringlooplandbouw en een circulaire economie steeds vaker in politiek Den Haag voorbijkomen, staat die import onder druk. Rob van Haren, lector Circulaire Bioeconomie aan de Hanzehogeschool Groningen, zegt dé oplossing te hebben: inzetten op de teelt van Andes Lupine.

"Deze eiwit- en olierijke plant kan een uitstekend duurzaam alternatief zijn voor de sojaboon", schrijft hij. Zijn onderzoeksproject naar de teelt van Andes Lupine, dat circa €5 miljoen heeft gekost en een samenwerkingsverband was met veertien verschillende organisaties uit acht Europese landen, wordt dit jaar na vier jaar afgerond. "De import van sojabonen is niet alleen inefficiënt, het heeft ook een enorme impact op de landen waar de soja verbouwd wordt. Denk aan het kappen en branden van regenwouden."

Wat is de Andes Lupine?
De officiële benaming van de Andes Lupine is Lupinus mutabilis. Buiten het Andes-gebied is dit nog een relatief onbekende lupinesoort. "Maar nu het ras Cotopaxi – een bittere variant – op de Europese rassenlijst is gezet, kan daar verandering in komen. Het maakt het voor Europese boeren namelijk mogelijk om het gewas te telen", zo staat in het persbericht. Het beenwitte zaad van de lupinesoort bevat ruim 40% eiwit en 20% vet en wordt al jaren door de lokale bevolking voor voedsel gebruikt, vooral in soepen, stoofschotels en salades.

Een groot voordeel is volgens Van Haren dat de teelt en verwerking van Andes Lupine vergelijkbaar is met die van soja. En de onderzoeker heeft bewezen dat het geteeld kan worden in een Europees klimaat, zowel in Noord- als in Zuid-Europa. "Zo kan de Europese Unie minder afhankelijk worden van de soja-import."

Niet alleen is het interessant voor veehouders om eigen veevoer te verbouwen, er zijn volgens Van Haren nog meer bestemmingen voor Andes Lupine. "Er kunnen ook huidverzorgingsproducten, cosmetica en houtlijm van gemaakt worden. En de oliën uit de zaden kunnen in voedingsmiddelen als margarine worden gebruikt; van de eiwitten kan yoghurt, melk en kaas worden gemaakt. De bitterstoffen (alkaloïden) zijn te gebruiken als natuurlijke bio-afbreekbare insecticiden. De oligosacharide suikers zijn te gebruiken als prebiotica."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Nieuws Grondstoffen

Graan zet toon bij dalende voedselprijzen

Analyse Grondstoffen

Europese tarwe-export blijft achterlopen

Marktupdate Grondstoffen

Agrarisch grondstoffen laten gemengd beeld zien

Markt Starter Grondstoffen

Zwakke dollar duwt koffie en suiker omhoog

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden