Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Arabica weer in de lift door droogte

30 November 2022 - Max van der Heijden

De arabicaprijs klimt met pieken en dalen langzaam, maar zeker omhoog. Nadat de prijs in de afgelopen maand nog het laagste punt in meer dan een jaar tijd bereikte, lijkt het tij nu te keren. De robusta is licht in prijs gedaald.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen stegen onder meer door een sterkere Braziliaanse real. Braziliaanse koffieboeren worden hierdoor aangemoedigd om niet te verkopen. De munteenheid bereikte dinsdag 30 november het hoogste punt in twee weken tijd. 

De stijging van de prijs heeft ook te maken met de weinige regen die er valt. Waar de lage prijzen in het begin van het voorjaar onder andere door goede weersomstandigheden werden veroorzaakt, is het tij nu gekeerd. In Minas Gerais, waar 30% van de Braziliaanse arabica vandaan komt, was de regenval afgelopen week 58% van het historische gemiddelde.

Goed nieuws is dat de arabica-voorraden in de ICE-magazijnen op het hoogste punt in meer dan twee maanden tijd zitten. Begin november was er nog sprake van het laagste punt in 23 jaar tijd. 

Krappere voorraden robusta
Robusta daalde afgelopen week licht in waarde. Na een paar dagen ups en downs zit de prijs in de lift doordat voorraden in de ICE-magazijnen het laagste punt in vier jaar tijd bereikten. Die voorraden kunnen echter weer graan groeien. De Vietnamese export lag in november namelijk 2,6% hoger dan een jaar geleden. De export voor de periode januari tot en met november lag 10,2% hoger.

Veel hedgefondsen hebben een short positie genomen in robusta waarmee ze voorsorteren op een koersdaling in de nabije toekomst. De arabicaprijs is de afgelopen week met 3,03% gestegen naar $3.675,10 per ton. De robustaprijs is $1.833 per ton. Dat is 0,22% lager dan een week geleden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden