Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Gebrek aan vraag drukt melkpoederprijzen

30 November 2022 - Wouter Baan

De prijzen van melkpoeder stonden de afgelopen maanden flink onder druk. Op de wereldmarkt was Europees product lange tijd duurder vergeleken met dat uit Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten maar ondertussen zijn de rollen omgedraaid. Of daarmee de exportvraag loskomt, is geen garantie.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zuivelmarkt kreeg in de afgelopen weken over de volle breedte klappen, gevoed door de hoge inflatiecijfers. De kaasprijzen springen daarmee nu het meest in het hoog, de melkpoederprijzen waren in oktober al stevig afgewaardeerd. De markt kwakkelt nog altijd. De DCA-notering van magere melkpoeder heeft geen stand kunnen houden boven het niveau van €3.000 per ton.

De prijsspurt in de eerste helft van dit jaar was een gevolg van ultra krappe voorraden. Ondertussen is de balans op de markt redelijk hersteld. Sterker nog, het aanbod overtreft de vraag op dit moment. De voorraden in Europa zijn groeiende, zo bevestigen insiders. Met lagere prijzen proberen producenten vraag los te weken, maar tot nu toe zonder resultaat. In november stond de markt aanhoudend onder druk. Vooral in Europa. Hierdoor is Europees product (uitgedrukt in dollars) nu het meest competitief op de wereldmarkt, hoewel het verschil met Nieuw-Zeeland beperkt is. Amerikaans melkpoeder is bijna $200 per ton duurder.

Meest competitief
Deze ontwikkeling is opvallend, omdat de Amerikaanse markt eerder dit jaar minder hoog piekte. Of Europese exporteurs door deze kentering een verschil gaan merken, valt te bezien. Het hele jaar al is de exportvraag zwak, met name uit China. In de eerste drie kwartalen van dit jaar daalde de afzet met 15% tot 517.000 ton. De afzet naar China kelderde met 41% tot krap 65.000 ton, waarmee Algerije nu de belangrijkste afzetmarkt is. Door de aanhoudende lockdowns in China ziet het er bovendien niet naar uit dat de vraag snel zal herstellen. Ook na de felle protesten in de afgelopen dagen blijft de Chinese overheid vasthouden aan het zerocovidbeleid.

De hoge gasprijs weerhoudt Nederlandse producenten overigens niet om de melkpoederproductie terug te schroeven, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Van mei tot september lagen de productievolumes aanzienlijk hoger dan in de jaren hiervoor. Het verschil met vorig jaar is de wijten aan de hogere melkaanvoer, maar daar is niet alles mee gezegd. De productievolumes liggen ook boven 2020 en 2019, terwijl de melkproductie toen aanzienlijk hoger lag.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden