Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Tarwe duurder door onrust, suiker goedkoper

25 September 2022 - Max van der Heijden

Onder andere door de toespraak van President Poetin en de verdere escalatie van de Russische invasie in Oekraïne, zijn de prijzen voor maaltarwe op de Matif de afgelopen week omhoog geschoten. Op de Liffe in Londen werd suiker dankzij een hogere oogstverwachting afgelopen week een stuk goedkoper. De zuivelnoteringen zijn ondertussen stabiel. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel de export van tarwe uit de Zwarte Zee-regio gewoon doorgaat en het Oekraïense ministerie van Landbouw verwacht dat de export in september circa 1 miljoen ton hoger is dan in augustus, zorgde de televisietoespraak van Poetin voor onrust op de markt. Daar leek een hogere graanprognose eind vorige week geen verandering in te brengen. Een mogelijke verklaring is dat de oogst vooral in Rusland hoger uitvalt, maar dat kopers geen zaken met dat land willen en/of kunnen doen. De grondstof tarwe blijft voorlopig dus aan de prijs.

Suiker
Nadat de suikerprijs vorige week woensdag een piek bereikte, volgde nadien ook weer een snelle daling. Nieuws van marktbureau StoneX dat de suikerrietoogst in de centrale en zuidelijke regio's van Brazilië 5,7% hoger uitvalt, kan meer ontspanning geven op de suikermarkt. De wereldproductie groeit volgens StoneX met 3%, uitkomend op 194,4 miljoen ton. Daarmee komt het overschot op 3,9 miljoen ton. Een andere positieve factor is dat meer van het Braziliaanse suikerriet wordt verwerkt tot suiker. Normaliter wordt veel suikerriet gebruikt voor de productie van biobrandstof. Nu dat minder het geval is, is het aanbod voor riet om te verwerken tot suiker groter. 

Een ontwikkeling die de prijs een opwaartse impuls kan geven, is de tegenvallende suikerbietenoogst in Europa. Door het droge en warme weer is de kwaliteit van de bieten niet op z'n best. Mogelijk betekent dit dat Europese suikerverkopers zich ook melden op de wereldmarkt. Hierbij is het aanbod waarschijnlijk groter dan de vraag. India heeft bekend gemaakt het exportquotum te verruimen. Dit alles moet de eventuele gevolgen van de zwakke Europese oogst compenseren

Zuivel
Hoewel de prijzen voor room en boter bij de DCA Zuivelnoteringen voor Noordwest-Europa veelal parallel aan elkaar lopen, wordt de afstand tussen de  beide koersen de afgelopen weken steeds groter. Deze trend, waarbij de prijs van room harder stijgt dan de boterprijs, heeft ook de afgelopen weken doorgezet. Volle melkpoeder is de afgelopen week iets goedkoper geworden, magere melkpoeder juist iets duurder. Die komen nu uit op respectievelijk €4.715 per ton en €3.670 per ton. De spotmelkprijzen blijven maar stijgen en zijn in week 38 geëindigd op €63,50 per 100 liter, het hoogste punt sinds 1 januari 2013. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden