Shutterstock

Analyse eetbare olie

Prijs zonnebloemolie toch omlaag door graancorridor

19 September 2022 - Klaas van der Horst

De graancorridor vanuit Oekraïne door de Zwarte Zee helpt met enige vertraging ook de prijs van zonnebloemolie omlaag, in ruim twee weken met zo'n $150 per ton. Voor de concurrenten van Oekraïne, zoals Rusland en Argentinië, is dit minder gunstig, maar verder hebben alle partijen er baat bij.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Oekraïnse exporteurs ontvangen wel een lagere prijs per ton, maar ze kunnen in ieder geval weer op grote schaal exporteren. Bovendien zijn de logistieke kosten voor het zeetransport heel veel lager dan via landroutes.

Precieze cijfers over de export van zonnebloemolie vanuit Oekraïne door de Zwarte Zee zijn nog niet voorhanden, maar de reactie van de markt is duidelijk. Vanaf eind augustus tot media september is de prijs met zo'n $150 per ton gedaald.

Door de oorlog in Oekraïne hebben vooral Rusland en ook Argentinië hun exporten flink kunnen vergroten. Rusland verlaagde vorige maand zelfs de exportheffing om meer te kunnen verkopen. Het grootste deel van de zonnebloemolie gaat naar India en China.

Meer oliehoudende zaden gezaaid
In reactie op de exportproblemen van Oekraïne en de kleinere beschikbaarheid van olie hebben onder meer Kazachstan en Oezbekistan hun eigen arealen zonnebloemen flink vergroot. Voor Oekraïense boeren lijken de gebeurtenissen van dit jaar ook aanleiding om hun bouwplan aan te passen. De berichten wijzen erop dat ze gemiddeld genomen minder graan gaan en meer oliehoudende zaden gaan telen. Dit betreft naast zonnebloemzaad vooral raapzaad.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden