Meer nieuws

euro valuta dollar

Opinie Thomas de Caluwe

Eén zwaluw maakt geen zomer voor de dollar

Markt op zoek naar bevestiging van omkering Fed-beleid. De dollar-piek ligt mogelijk achter ons, maar het is te vroeg om te spreken over een omkering in de trend. En de fiscale begroting in het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt goed ontvangen door de markt. 
21 November 2022
FedEx luchtvracht

Analyse Logistiek

Minder online bestellingen: luchtvrachtvolume daalt

Het luchtvrachtvolume daalt behoorlijk. FedEx schrapt daarom noodgedwongen vluchten. Als er nieuwe vrachtvliegtuigen op de markt komen, dreigt er een capaciteitsoverschot, meldt Freightos. Het aantal online bestellingen van goederen neemt momenteel af na een boost tijdens de coronapandemie.
18 November 2022
AbnAmro

Nieuws Sectorprognose ABN Amro

Faillissementen kleinere foodbedrijven verwacht

ABN Amro verwacht een toename van het aantal faillissementen van levensmiddelenbedrijven, vooral van de kleinere. Vooralsnog lukt het hen nog om de hogere energie- en inkoopkosten deels door te rekenen aan afnemers, maar nu de koopkracht van consumenten afneemt lijkt de wal het schip te keren. De gesprekken met supermarkten zullen steviger verlopen en het wordt moeilijker voor levensmiddelenfabrikanten om de hogere kosten door te rekenen. Dat stelt de bank in de nieuwe Sectorprognose Food 2023.
18 November 2022
china renminbi

Opinie Joost Derks

Stoot de renminbi straks de dollar van de troon?

De G20-top is een uitgelezen kans voor de Chinese premier Xi Jinping om na ruim twee jaar van binnenlandse problemen de internationale ambities weer eens af te stoffen. Het land wil meer zaken doen via eigen betaalsystemen en in de eigen munt. Dat speelt de renminbi in de kaart.
17 November 2022
boerderijwinkel

Nieuws CBS

Mkb berekent kosten vaker door dan grootbedrijf

Mkb'ers berekenen vaker dan grote bedrijven de hogere grondstofprijzen door aan klanten, maar slechts een klein deel kan de kostenstijging volledig doorbereken. Dat blijkt uit cijfers over het mkb die CBS heeft samengesteld in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor de Staat van het mkb van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap.
17 November 2022
Europese Commissie

Opinie Edin Mujagic

Europese begrotingsregels steeds lachwekkender

Toen de Europese Unie te maken kreeg met de coronapandemie, werden onder meer de Europese begrotingsregels tijdelijk buiten werking gesteld. Nu de pandemie onze levens niet meer domineert, maakt de EU zich op om die regels terug te laten keren.
16 November 2022
euro crisis klem

Nieuws CBS

Economie krimpt derde kwartaal 0,2 procent

Het bruto binnenlands product (bbp) is in het derde kwartaal van dit jaar met 0,2% gedaald in vergelijking met het tweede kwartaal. Dat meldt het CBS. De economische krimp wordt vooral veroorzaakt door minder investeringen (-1,7%). Vooral in woningen en infrastructuur is minder geïnvesteerd. Op jaarbasis is de economie nog wel gegroeid.
15 November 2022
Edin Mujagic

FB TV Financieel met Edin Mujagic

'Rente loopt verder op, zeker in recessiejaar 2023'

Het heeft de afgelopen weken rente- en inflatiecijfers geregend. Edin Mujagic, hoofd econoom bij OHV Vermogensbeheer, scheidt in een gesprek met Eric de Lijster met een zo optimistisch mogelijke bril het kaf van het koren op de financiële markten. Onder meer de ontwikkeling van de inflatie en de rente komen daarbij uitgebreid aan bod.
11 November 2022
koelcontainer

Analyse Logistiek

Koelcontainers duurder door klimaatregels

Zeecontainers, en dan vooral koelcontainers, dreigen duurder te worden door aanstaande klimaatmaatregelen van de EU. De Europese Commissie wil het Emission Trade System (ETS), waarbij de industrie per ton CO2-uitstoot een emissierecht moet betalen, ook voor de scheepsvaart invoeren. Rederij Mediterranean Shipping Company (MSC) waarschuwt haar klanten dat zij deze kosten moeten doorberekenen en daarmee de containerprijzen hoger worden.
11 November 2022
euro betalen inflatie kassa voedselprijs cash

Opinie Han de Jong

De Nederlandse inflatie is om te janken

De Amerikaanse inflatie is in oktober voor de vierde opeenvolgende maand gedaald. De daling was sterker dan verwacht. Dat leidde tot gigantische bewegingen op de financiële markten. Het idee achter al die bewegingen is dat de inflatie blijkbaar onder controle begint te komen en dat de Fed daardoor de rente niet veel verder hoeft te verhogen.
11 November 2022
euro dollar

Opinie Joost Derks

Ook zonder rode golf krijgt de dollar het lastig

De winst van de Republikeinse partij bij de tussentijdse Amerikaanse verkiezingen is kleiner dan verwacht. Toch kan de partij president Joe Biden volgend jaar weer wat meer in de weg zitten. Samen met meevallende inflatiecijfers is dat een nieuwe aanwijzing dat de dollarkracht afneemt.
10 November 2022
inflatie

Nieuws Financieel

Voeding doet inflatie verder oplopen in oktober

De inflatie over oktober van dit jaar komt in Nederland uit op 14,3%, volgens de berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is een tikje lager dan de 14,5% over september. De prijzen van consumentengoederen- en diensten zijn afgelopen maand ook verder opgelopen zonder de grote aanjagers energie en brandstoffen. Vooral voeding zorgde voor een verhogend effect.
8 November 2022
financieel

Opinie Thomas de Caluwe

Centrale banken schokken de financiële markten

De Amerikaanse centrale bank Fed en de Bank of England verhogen allebei de rente met 0,75 procentpunt. De dollar sloot de afgelopen week zwakker af, ondanks positieve Amerikaanse banencijfers. China houdt het strenger coronabeleid van zero-covid aan en laat teleurstellende economische data zien. 
7 November 2022
export haven containers

Analyse Logistiek

'Containeraantal daalt voor eerst sinds kredietcrisis'

Het aantal zeecontainers dat beschikbaar is op de markt gaat voor het eerst sinds 2009 dalen, voorspelt Drewry in een outlook voor 2023. Volgens het consultancybureau is er momenteel 6 miljoen TEU (containers van 20 voet) overtollige capaciteit. De verwachting is dat de beschikbare containercapaciteit na de dip van volgend jaar weer groeit.
4 November 2022
rusland roebel koers oorlog

Opinie Han de Jong

Fors dalende orders op de rand van de recessie

Het volume van de Nederlandse detailhandelsafzet staat stevig in de min. Een nieuw internationaal thema: fors dalende orders. De Amerikaanse centrale bank Fed houdt bepaald nog niet op, maar de Amerikaanse economie is opmerkelijk robuust. Daarbij zakt de Russische economie zakt nu verder in.
4 November 2022
yen

Opinie Joost Derks

Doodzonde: zo gooit Japan tientallen miljarden weg

Voor het eerst in meer dan twintig jaar grijpt Japan in op valutamarkten om te voorkomen dat de yen te hard daalt. De tientallen miljarden euro's aan steunaankopen zijn echter weggegooid geld zolang de centrale bank de rente laag houdt.
3 November 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief