Meer nieuws

rente procent

Nieuws Rente

Banken bouwen negatieve rente af

De drie grote banken: Rabobank, ABN Amro en ING volgen de renteverhoging van de Europese Centrale Bank ECB en berekenen vanaf 1 augustus 0,25% negatieve rente over een tegoed van meer dan 100.000 in plaats van 0,5%. ABN Amro kondigde vandaag ook aan op 1 oktober helemaal geen negatieve rente meer te berekenen.
14 Juni 2022
rente renteverhoging

Nieuws rente

DNB-president Knot: rente kan sneller stijgen

Klaas Knot, de president van De Nederlandse Bank (DNB), sluit niet uit dat de Europese Centrale Bank (ECB) in september de rente met meer dan 25 basispunten verhoogt. Een verhoging van de depositorente met 50 basispunten of wellicht meer is een optie, zo geeft Knot aan in een interview met de Franse krant Le Monde. 
14 Juni 2022
euro geldverspilling waardedaling

Analyse Rente

Hogere rente ECB een meesterzet, maar ook gok

Nomen est omen. In het Amsterdamse hotel The Grand besloot het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) een 'grand' besluit te nemen, door aan te kondigen dat de rente volgende maand omhoog gaat. De bank is voornemens de officiële rente in juli op te trekken van -0,5% naar -0,25%. Het wordt de eerste renteverhoging zijn sinds 2011.
10 Juni 2022
china

Analyse Logistiek

Meeste verstoring logistiek nog steeds door China

China levert voor bedrijven die logistieke verstoringen ondervinden nog steeds de meeste problemen op. Dat blijkt uit de deze week gepubliceerde tweemaandelijkse Monitor Internationale Handel en Logistiek over mei van ondernemersvereniging evofenedex en kredietverzekeraar Atradius.
10 Juni 2022
financieel valuta china yen Chinese economie

Opinie Joost Derks

Rake klappen voor de yen minder erg dan het lijkt

Hogere prijzen van voedingsgewassen en energie maken het leven een stuk duurder. Dat geldt helemaal voor Japan, waar een gestaag dalende yen ervoor zorgt dat consumenten en bedrijven steeds meer betalen voor importproducten.
9 Juni 2022
ecb

Nieuws Rente

Europese Centrale Bank verhoogt rente in stappen

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat de rente in de eurozone in stappen verhogen. Dat is voor de eerste keer in 11 jaar tijd. De depositorente, die nu nog negatief is, gaat in juli met 25 procentpunten omhoog tot min 0,25%. Het bestuur van de ECB, onder leiding van Christine Lagarde, verwacht in september nog een renteverhoging door te voeren.
9 Juni 2022
euro prijs crisis recessie

Nieuws Rabobank

Nederlandse economie koerst af op een recessie

De Nederlandse economie krimpt naar verwachting licht in het laatste kwartaal van dit jaar en het eerste kwartaal van volgend jaar. Vanaf het tweede kwartaal van 2023 groeit de economie dan waarschijnlijk weer, schrijven specialisten van de Rabobank in hun kwartaalstudies.
9 Juni 2022
supermarkt vlees

Nieuws CBS

Inflatie daalt, maar voeding wordt duurder

De inflatie was in mei 8,8%. Dat is lager dan in april toen de prijzen 9,6% hoger waren dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS. De inflatie is gedaald doordat de energieprijzen op jaarbasis minder hard stijgen. Benzine en voeding hadden juist een stuwend effect op de inflatie. Vooral vlees werd duurder.
9 Juni 2022
Christine Lagarde

Opinie Edin Mujagic

Beste mevrouw Lagarde, geldmoord ECB doet pijn

Geachte mevrouw Lagarde, welkom in Nederland. U lijkt er ondertussen een gewoonte van de maken ons landje te bezoeken. Leuk. Sta mij toe u iets over Nederland te vertellen, een soort economische gids te spelen zeg maar. 
8 Juni 2022
supermarkt

Nieuws Retail

Stijgende voedselprijzen jaagt obesitas aan

Met de sterk stijgende voedselprijzen en de nog door te voeren prijsstijgingen in de horeca en supermarkten, is het een logische gedachte dat consumenten gaan matigen en minder voedsel nuttigen om kosten te besparen. Besparen op het budget is zeker een effect, maar daardoor dreigt juist op termijn een verdere toename van obesitas-patiënten.
7 Juni 2022
aardappelen akkerbouw aardappelverwerking verwerking chips

Achtergrond Verpakkingen

Waarom is mijn zak chips zo snel leeg? Reden: inflatie

Dit is hoe fastfoodketens, supermarkten en andere partijen in de foodketen de hoge prijzen door inflatie gaan oplossen. Want dat alle grondstofprijzen enorm zijn gestegen, is algemeen bekend. Dat een deel van deze prijsstijgingen nog niet zijn doorgevoerd is ook te zien aan de inflatiecijfers, maar ook aan de consument die nog redelijk fors geld blijft uitgeven.
3 Juni 2022
export haven schip

Analyse Logistiek

Langetermijncontracten zeevervoer exploderen

De Amerikaanse maritieme toezichthouder wijst de consumentenvraag aan als boosdoener voor de vrachttarieven die tijdens de coronacrisis naar historisch hoge niveaus zijn gestegen. Volgens de Federal Maritime Commission (FMC) is er geen sprake van oneerlijke praktijken.
3 Juni 2022
euro

Opinie Joost Derks

Pas op, de euro maakt een schijnbeweging

Je euro wordt steeds minder waard, niet alleen in Nederland maar ook over de grens. Langzaam maar zeker krijgt de munt echter weer de wind in de rug op valutamarkten.
2 Juni 2022
FrieslandCampina

Nieuws Kredietwaardigheid

S&P handhaaft oordeel krediet FrieslandCampina

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) handhaaft de kredietwaardigheid van FrieslandCampina op BBB/Stable/A-2. Vorig jaar gold dit oordeel ook, in 2019 en 2018 was het BBB/Negative/A-2. In 2020 was er geen beoordeling. FrieslandCampina staat ondertussen wel voor nieuwe opgaves.
2 Juni 2022
inflatie

Opinie Edin Mujagic

Om inflatie aan te pakken, is meer nodig op rentefront

Cryptomunten vormen een gevaar voor de financiële stabiliteit. Dat is de conclusie van de Europese Centrale bank (ECB), in een rapport over cryptovaluta's. Christine Lagarde, president van de ECB, zei in een TV-programma dat cryptomunten niets waard zijn, omdat ze op niets zijn gebaseerd.
2 Juni 2022
slachterij varkensvlees

Nieuws Slagerijen

Op de valreep akkoord nieuwe CAO voor slagers

Werkgeversorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) en de vakbond FNV hebben een akkoord bereikt over een nieuwe CAO voor de Slagerijen. Daarmee zijn stakingen, waarmee de vakbond dreigde, voorkomen. Vakbond CNV Vakmensen was al eerder akkoord gegaan met een voorstel van de werkgevers, maar de FNV noemt dit te mager. 
1 Juni 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief