Shutterstock

Nieuws Energiecrisis

Bakkers en slagers kunnen de prijzen niet verhogen

27 September 2022 - Max van der Heijden1 reactie

Brancheverenigingen Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) en de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) hebben ontzet gereageerd op het nieuws dat het ministerie van Financiën geen economische redenen ziet om het mkb te steunen. 

Marie-Hélène Zengerink, directeur van de NBOV, vindt dat het ministerie van Financiën de zaken teveel door een macro-economische bril bekijkt. ''Uiteindelijk bestaat de economie uit bedrijven en consumenten en je kunt niet alles op die macro-economische schaal bekijken.'' Beide verenigingen maken zich vooral zorgen over de sociale impact van het verdwijnen van de bakker en de slager. 

Volgens KNS zou met het verdwijnen van de slagers de sociale cohesie in een dorp veranderen. Het persoonlijk contact met de doelgroep, die een praatje zo af en toe op prijs stelt, zou ook verdwijnen. ''Als slager en bakker heb je een rol in de maatschappij. Tijdens corona waren dat essentiële bedrijven, nu zou die functie opeens verdwenen zijn. Dat is natuurlijk niet heel geloofwaardig'', zegt Zengerink. Die essentiële rol heeft de bakker, maar ook de slager wel zeker meent Zengerink. Ook als sponsor van lokale verenigingen. ''Het is natuurlijk niet het primaire doel, maar die nevengeschikte functies zijn wel heel belangrijk.'' 

Prijsverhoging
Een belangrijke reden voor de ambtenaren van het ministerie van Financiën om tegen steun voor het mkb te adviseren, was dat het energie-intensieve mkb makkelijk de prijzen kan verhogen. En de consument zou dit vanwege de toegenomen koopkracht, dankzij de koopkracht-maatregelen, ook kunnen betalen. De brancheverenigingen laten weten dat het helaas niet zo makkelijk is.

''Ja, ondernemers kunnen hun prijzen verhogen'', zegt Eva Westerhof woordvoerder bij KNS. ''Echter, met de energieprijzen waar de slager nu mee wordt geconfronteerd, zou dat betekenen dat een slager bij wijze van spreken €25 voor een pond gehakt moet vragen. Consumenten willen en kunnen die prijs niet betalen.''

Ook de bakkers lopen tegen grenzen van hun prijsverhogingen aan, laat Zengerink weten. ''Iedere ondernemer moet z'n prijzen verhogen op basis van kosten voor onder meer grondstoffen en energie, maar dat kan niet oneindig. Het aandeel energiekosten in de prijs is 3 tot maximaal 5%. Dan wil de consument het nog betalen. Momenteel gaat het om een vertienvoudiging van de kosten, dat is 1.000% extra. Dat is voor niemand te doen.'' 

''Bakkers zijn geen concerns met megawinsten die de klappen zelf kunnen opvangen. Wij gaan uit van een filiaal met een omzet van 5 ton. Met een resultaat van 10% houdt de ondernemer dan €50.000 over. Daar zit onder meer het loon in, iedere euro extra aan energiekosten gaat dus van het loon af.'' De bakkers kunnen volgens Zengerink kan niet wachten tot de maatregelen in november. Er zou nu iets moeten gebeuren. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.
Reacties
1 reactie
Wim Nuboer 28 September 2022
Dat geld toch ook voor de grote industriële bakkerijen en supermarkten ? Zijn de kleine bakkers en slagers zo energie inefficiënt dat zij een groot nadeel hebben tov de grote bakkerijen/slagerijen die aan de retail leveren ? Indien het MKB gesteund wordt en het grootbedrijf niet zijn we dan niet bezig met concurrentievervalsing?
U kunt niet meer reageren.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Opinie Kasper Walet

Groene energie waait en schijnt ook uw kant op

Opinie Kasper Walet

Tijd om keihard op rem te trappen in energietransitie

Opinie Kasper Walet

Jaagt demissionair kabinet bedrijven het land uit?

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden