Ministerie van Financiën / Martijn Beekman

Nieuws Energiecrisis

'Geen economische redenen om mkb te steunen'

26 September 2022 - Max van der Heijden2 reacties

Een faillissement van bakkers, slagers en andere energie-intensieve mkb-bedrijven heeft geen maatschappelijk ontwrichtende werking. Dat hebben ambtenaren van het ministerie van Financiën enkele dagen geleden in een beleidsnota aan minister Sigrid Kaag geschreven.  

Waar bakkers en slagers de afgelopen weken campagne voerden om door de overheid gehoord te worden en voor steun om te kunnen overleven, lijken de ambtenaren bij financiën geen nadelen te zien van de faillissementen. Volgens de ambtenaren zijn "faillissementen onderdeel van de marktdynamiek. Een gezonde marktdynamiek vermindert arbeidsmarktkrapte en jaagt verduurzaming en innovatie aan.''

De beslisnota werd eerder deze maand in aanloop naar Prinsjesdag opgesteld door ambtenaren van het ministerie. Daarin worden verschillende steunpakketten besproken waaronder het politiek populaire voorstel om het mkb te steunen.

Ambtenaren adviseren Kaag om aan te geven "dat er geen economische redenen zijn om het mkb te steunen.'' Volgens de schrijvers hebben deze ondernemers de sleutel voor hun problemen echt in eigen hand. ''Het energie-intensieve mkb heeft de mogelijkheid om haar prijzen te verhogen, omdat ze in mindere mate onderhevig zijn aan internationale concurrentie en omdat het koopkrachtpakket de vraag van consumenten zal verhogen."

Doeltreffendheid
Ook zijn er op het ministerie twijfels over de doeltreffendheid van de maatregelen. "Veel van de maatregelen in het pakket zijn niet dit jaar te realiseren. Het is zeer onzeker of dit pakket daardoor doelgericht, doelmatig en doeltreffend is. U kunt aangeven dat het koopkrachtpakket het mogelijk maakt voor mkb'ers om de prijzen te verhogen, waardoor het de vraag is of het mkb daadwerkelijk ondersteund moet worden.'' 

Tijdens de Algemene Beschouwingen werd duidelijk dat de politiek de komst van financiële steun voor bedrijven die schade ondervinden van de energiecrisis zeker ziet zitten. Op de avond van Prinsjesdag kondigde minister van Economische Zaken Mickey Adriaansens aan dat de steun voor mkb'ers in november gereld zou moeten zijn. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.
Reacties
2 reacties
Thijs Timmermans 11 Oktober 2022
Volgens mij is onze overheid stapelgek aan het worden en bezig om t hele land kapot te maken
Ongelooflijk wat hier gebeurt
Matthijs 11 Oktober 2022
Ze snappen in den haag waarschijnlijk niet, hoe groter de partijen, hoe afhankelijker de bevolking van de systemen wordt,
En nog kwetsbaarder voor de voedselvoorziening
U kunt niet meer reageren.

Actuele prijzen
en noteringen in 1 overzicht

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen van o.a. grondstoffen, vlees & zuivel

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Opinie Kasper Walet

Groene energie waait en schijnt ook uw kant op

Opinie Kasper Walet

Tijd om keihard op rem te trappen in energietransitie

Analyse Energie

Mogelijk kaper op de kust op LNG-markt

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden