Shutterstock

Nieuws Oekraïne

Graancorridor Oekraïne begint te lopen als een trein

5 September 2022 - Jesse Torringa

De graancorridor van Oekraïne begint eindelijk vorm te krijgen nu steeds meer schepen de Oekraïense havens verlaten. In augustus steeg de totale graanexport naar 4,5 miljoen ton. Een record aantal schepen verliet de Oekraïense havens afgelopen weekend.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De graanexport in Oekraïne steeg in augustus met 66% tot 4,5 miljoen ton ten opzichte van juli. Dat meldde het Oekraïense Ministerie van Agrarisch Beleid op 3 september. Daarvan werd bijna 3 miljoen ton agrarisch product verscheept via de Zwarte Zee. Maïs blijft de graanexport domineren, zo werd er 1,8 miljoen ton maïs geëxporteerd in augustus. Ter vergelijking: in augustus 2021 bedroeg de export van maïs 'maar' 300.000 ton.

De tarwe-export is ook bijna verdubbeld ten opzichte van juli en steeg van 488.000 ton naar 900.000 ton. Dat is wel 25% minder dan in augustus 2021, toen er ruim 1,2 miljoen ton tarwe werd uitgevoerd. Verder werd er 624.000 ton koolzaad verscheept via de graancorridor. Gerst, zonnebloemolie en andere agrarische producten vulden de overige tonnen in.

Grootste scheepskaravaan verlaat Oekraïne
Het aantal schepen dat Oekraïne verlaat neemt in rap tempo toe. Waar eerder enkele schepen per dag de Oekraïense havens verlieten, waren dat er afgelopen zondag 4 september al 13, vol agrarische producten. Volgens het Oekraïense ministerie van Agrarisch beleid vervoerde de 13 schepen 282.500 ton aan product. Daarmee komt het totaal aantal schepen dat Oekraïne heeft verlaten op 86. De schepen gingen naar 19 verschillende landen waarvan de meeste naar Turkije voeren. 

Voor september verwacht het ministerie een export van meer dan 5 miljoen ton agrarisch product. Daarmee komt het steeds dichterbij de graanexport van 2021, die op 6 miljoen ton lag in deze maanden. Met de huidige ontwikkeling van de graancorridor verwachten de autoriteiten dat een export van 60 miljoen ton mogelijk moet zijn voor seizoen 2022/2023.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden