Shutterstock

Nieuws CBS

Inflatie daalt, maar voeding wordt duurder

9 Juni 2022 - Linda van Eekeres

De inflatie was in mei 8,8%. Dat is lager dan in april toen de prijzen 9,6% hoger waren dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS. De inflatie is gedaald doordat de energieprijzen op jaarbasis minder hard stijgen. Benzine en voeding hadden juist een stuwend effect op de inflatie. Vooral vlees werd duurder.

Energie levert momenteel een belangrijke bijdrage aan de totale inflatie. Voor energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming). In mei moest 105% meer neergeteld worden dan een jaar eerder (in april 136%). Het CBS is nog bezig om te bekijken hoe de prijsontwikkeling van energie beter kan worden meegenomen in de inflatieberekening. Nu wordt gekeken naar nieuwe contracten, terwijl er ook nog veel contracten lopen tegen oude tarieven.

Waar energie de inflatie drukte, hadden benzine en voeding juist een opwaarts effect op de inflatie. Benzine was in mei 23,8% op jaarbasis (in april 20,1%). Aan de pomp kostte een liter benzine in mei €2,19 euro, in april was dat €2,09. In april daalde de benzineprijs nog als gevolg van de accijnsverlaging. 

Voedingsmiddelen 9,1% duurder
Voedingsmiddelen waren in mei op jaarbasis 9,1% duurder (in april 8,5%). De hogere prijs van vlees droeg hieraan het meeste bij. Vlees was in mei 13,9% duurder dan in dezelfde maand vorig jaar, in april was dat 10,5%. Ook suiker en zoetwaren, oliën en vetten en kaas- en kwarkproducten zijn duurder geworden.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rente laat langer op zich wachten

Opinie Thomas de Caluwe

Minder renteverlagingen in eurozone dan verwacht

Nieuws Financieel

Economische groei komt dit jaar net boven nul uit

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden