Albert Heijn

Nieuws Rabobank

Voedselprijzen gaan nog verder stijgen

2 Mei 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Inflatie is terug van weggeweest en wordt steeds hardnekkiger. Supermarkten zijn tot nu toe bottleneck bij het doorberekenen van de gestegen kosten naar de consumenten, volgens de onderzoekers van RaboResearch. Dat blijft alleen niet zo, verwachten de economen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het CBS berekende voor april het voorlopige inflatiecijfer op 11,2%. De grote aanjager achter de hoge inflatie zijn de sterk gestegen energiekosten, aldus RaboResearch. Voedsel levert een veel bescheidener bijdrage, maar gezien de sterk gestegen grondstofkosten verwacht de bank dat de prijzen de komende tijd verder oplopen. Het gemiddelde prijsniveau voor levensmiddelen lag in april 7% hoger vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Een maart was dat nog 5,5%. Vooral vlees en diepvriesproducten hebben een significante aandeel in de gestegen prijzen. Ook oliën en vetten zijn fors duurder geworden. Uitzondering op de stijgende prijzen is sterke drank dat werd de laatste weken zelfs goedkoper vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Het einde van de prijsstijgingen is nog niet inzicht volgens Rabobank. De kosten voor de productie van levensmiddelen zijn fors gestegen en die extra kosten worden uiteindelijk doorberekend aan de consument. De huidige prijsstijgingen voor de consument staan nog niet in verhouding tot de extra kosten waar veel voedselproducenten en supermarkten zich in het laatste jaar mee geconfronteerd zien. Daar komt bij dat de prijzen van agrarische grondstoffen als granen en oliehoudende zaden in april verder zijn opgelopen.

Bron: RaboResearch

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden