Albert Heijn

Nieuws Inflatie

Geven we écht minder uit door inflatie?

14 April 2022 - Kimberly Bakker

De koopkracht van Nederlanders holt in rap tempo achteruit. Maar geven we ook écht minder uit? Nieuw onderzoek van ABN Amro wijst uit dat particuliere klanten van de bank in maart 21% meer hebben uitgegeven dan in dezelfde maand in 2019. Vooral supermarkten en restaurants merken weinig van de gedaalde koopkracht.

Uit de bestedingen van particuliere klanten van ABN Amro blijkt dat zij vorige maand 17% meer hebben uitgegeven in cafés en 6% meer in restaurants dan in dezelfde maand in 2019. Ook in supermarkten (+16,3%) en voedingsspeciaalzaken (+26%) werd afgelopen maand meer uitgegeven dan voor de coronapandemie. "Al nemen die groeicijfers wel af, vooral omdat er vaker naar een horecagelegenheid werd gegaan", schrijft de bank. In verschillende andere productgroepen werden eveneens behoorlijke uitgaven gedaan. Zo werd 14% meer uitgegeven aan elektronica, 6% meer aan kleding en 9% meer aan meubels.

Consumentenvertrouwen daalt wel
Tegelijkertijd is het consumentenvertrouwen in maart wel gedaald, tot -39. Dat is het laagste niveau in negen jaar tijd. "Zowel het oordeel over het economische klimaat als de koopbereidheid – waaronder het doen van grote uitgaven – ging achteruit. Toch blijven de bestedingen aan consumentengoederen op een hoog niveau, evenals een deel van de vrijetijdsbestedingen", concludeert de bank. De reden? Consumenten veranderen hun gedrag niet van de ene op de andere dag. Ook voelen niet alle huishoudens de gestegen energieprijzen, omdat ze, meldt de bank, nog een contract hebben tegen vaste tarieven.

Maar volgens de bank worden consumenten inmiddels wel voorzichtiger. "Dit lijkt een voorbode te zijn voor een daling in de bestedingen in de tweede helft van het jaar en komend jaar", stelt ABN Amro in het artikel.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rente laat langer op zich wachten

Opinie Thomas de Caluwe

Minder renteverlagingen in eurozone dan verwacht

Nieuws Financieel

Economische groei komt dit jaar net boven nul uit

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden