Shutterstock

Nieuws Arbeidskrapte

'Neem arbeidstekorten in Britse foodsector serieus'

11 April 2022 - Kimberly Bakker

De ernst van de arbeidstekorten in de Britse voedingsmiddelenindustrie mag niet onderschat worden. Dat is de conclusie van het rapport 'Labour shortages n the food and farming sector' van de commissie Environment, Food and Rural Affairs (EFRA) van het Lagerhuis. "Als de regering geen maatregelen treft om het tekort op te lossen, dan zal de sector permanente schade oplopen en zullen we als land afhankelijker worden van voedselimporten", aldus de onderzoekers.

Het tekort aan arbeiders in Groot-Brittannië heeft volgens de commissie afgelopen jaar al gezorgd voor minder voedselzekerheid, problemen rondom het welzijn van het vee en een grotere druk op de mentale gezondheid van medewerkers in de sector. Vooral de varkensvleessector is hard getroffen, schrijven de onderzoekers. Vorig jaar moesten 35.000 varkens geruimd worden vanwege een tekort aan gekwalificeerd personeel in slachthuizen. "De houding van de regering ten aanzien van de benaderde situatie is bijzonder teleurstellend", aldus EFRA-voorzitter Neil Parish.

De commissie meldt gefrustreerd te zijn dat de Britse regering niet in gesprek gaat met de sector over de problemen. "Dit terwijl sectorvertegenwoordigers wel degelijk pogingen hebben gedaan om uitleg te geven. De ministers kozen er echter voor om de schuld van de tekorten in sommige gevallen zelfs in de schoenen van de sector te schuiven." Volgens onderzoekers kan die houding voor grote problemen zorgen in de toekomst. "Als de regering geen maatregelen treft, zal de sector permanente schade oplopen en worden we afhankelijker van import."  

Mogelijke oplossingen
Een mogelijke manier om de huidige crisis te verzachten, is het herzien van de immigratiemaatregelen. "Het is niet mogelijk om van de ene op de andere dag het binnenlandse personeelsbestand uit te breiden. In de tussentijd moet de regering bevoegdheden gebruiken om de sector te ondersteunen, ook op het gebied van immigratiebeleid", voegt Parish toe. Ook is het volgens de EFRA-commissie nodig om een langetermijnstrategie te ontwikkelen, waarin wordt ingezet op het vinden en ontwikkelen van talent van eigen bodem. "Zo kunnen we minder afhankelijk worden van buitenlandse arbeiders."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden