Shutterstock

Nieuws Brood

NVB: 'Volkorenbrood moet ook belastingvrij worden'

30 Maart 2022 - Kimberly Bakker

Het voedingspatroon van Nederlanders is steeds vaker onderwerp van gesprek. Kijk alleen al naar de brief die landbouwminister Staghouwer gisteren (29 maart) naar de Kamer gestuurd heeft: meer plantaardig en minder dierlijk, dat is de strekking. Ook het schrappen van het btw-tarief op groenten en fruit is onderdeel van de route naar een gezonder voedingspatroon. Volgens de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij wordt één belangrijk onderdeel vergeten: brood. Zij pleiten ervoor dat het btw-tarief voor volkorenbrood ook naar 0% verlaagd wordt. 

De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) roept de overheid op om brood – en dan specifiek volkorenbrood – als gezonde basisvoeding mee te nemen in het voornemen om groenten en fruit naar een btw-tarief van 0% te brengen. "Door te variëren in de hoogte van belastingen kan de consument verleid worden om meer gezonde voedingsmiddelen te consumeren. Als ook de btw op volkorenbrood wordt geschrapt, voorzien wij een stijging in de consumptie van Schijf van Vijf-broodproducten (bruin brood en volkorenbrood)", schrijft de NVB op de eigen website.

'Sector is al goed op weg'
In het Nationaal Preventieakkoord, dat eveneens een gezond voedingspatroon stimuleert, staat het streven van een jaarlijkse consumptiegroei van producten uit de Schijf van Vijf. De bakkerijsector is daarin al goed op weg, stelt de NVB. Het percentage Nederlanders dat volkorenbrood eet, stijgt namelijk al zes jaar op rij: van 38% in 2016 naar 47% in 2021. Ook de bindende afspraken met betrekking tot zoutreductie worden streng nageleefd. In tien jaar tijd is het zoutgehalte in brood daardoor met 25% gedaald.

Toch is het nog niet voldoende om de consument te overtuigen te kiezen voor bruin brood. "Minder dan de helft van de volwassenen eet minimaal de aanbevolen hoeveelheid van 90 gram bruin- en volkorenbrood en graanproducten per dag. Van de totale bevolking consumeert daarnaast slechts 11% de minimale aanbevolen hoeveelheden voor brood passend binnen de Schijf van Vijf", schrijft de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij. Juist daarom is het volgens hen belangrijk dat de overheid meedenkt én stappen zet om dit brood interessanter te maken.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Analyse Grondstoffen

Natte herfst doet Frans graanareaal krimpen

Analyse Grondstoffen

Grote zorgen over de maïsoogst in Argentinië

Analyse Grondstoffen

Zwarte Zee-tarwe maakt een pas op de plaats

Marktupdate Granen

Oogstprognoses voor Zuid-Amerika lopen uit de pas

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden