Shutterstock

Nieuws Logistiek

Hogere omzet in transport, binnenvaart zet record

10 Maart 2022 - Kimberly Bakker

De omzet in de transportsector lag afgelopen jaar 15% hoger dan één jaar eerder en ruim 2% boven het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van nieuwe cijfers. Daarnaast is een record gerealiseerd in de binnenvaart. Er is namelijk nog nooit eerder zoveel vervoerd als vorig jaar. 

In het vierde kwartaal van 2021 realiseerde de transportsector een omzetgroei van 24%, ten opzichte van dezelfde periode één jaar eerder. Over heel het jaar steeg de omzet in de sector met 15%, blijkt uit cijfers van de statistiekdienst. Bijna alle deelsectoren hebben afgelopen jaar een hogere omzet gerealiseerd dan voor de coronapandemie. Alleen het vervoer over land en via de lucht bleef achter. "Dat is niet vreemd, want deze twee deelmarkten bestaan deels uit personenvervoer. Die sector had het zwaar te verduren tijdens de coronamaatregelen", staat in het persbericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Record voor binnenvaart
Het vervoer over water steeg in het laatste kwartaal met ruim 30%. "Zowel in de zeevaart als in de binnenvaart was een omzetstijging zichtbaar", aldus het statistiekbureau. De hoge vrachttarieven spelen een grote rol in de hogere omzet. Maar er was ook duidelijk veel vraag. Uit andere, nieuwe cijfers van de statistiekdienst blijkt dat de binnenvaart afgelopen jaar 369 miljoen ton goederen heeft vervoerd. Dat is 5,8% meer dan één jaar eerder én het hoogste aantal ooit. De afgevoerde hoeveelheid goederen naar het buitenland was 11,4% hoger dan in 2020, tot 129 miljoen. Duitsland was de grootste bestemming.

Gemiddeld werd 1.725 ton per beweging vervoerd, een stijging van 4,4% met één jaar eerder. Het gemiddeld vervoerde gewicht komt uit op 1.245 ton. Dat is bijna gelijk aan 2020. In een verklaring laat het Centraal Bureau voor de Statistiek weten: "Het door binnenvaartschepen vervoerde gewicht steeg voornamelijk door een toename in het transport van droge bulk als steenkool en ijzererts (+7,6%). Ook het vervoerde gewicht van natte bulk steeg (+4,4%)."

Openstaande vacatures
Een grote uitdaging in de transportsector is het aantal openstaande vacatures. In 2020 stonden er gemiddeld 8.400 vacatures open. Dat is in 2021 gestegen naar bijna 14.000 openstaande vacatures. "Vooral in de laatste twee kwartalen van het jaar was het voor transportbedrijven moeilijker om personeel te vinden", aldus het statistiekbureau. "Dit is ook terug te zien in de verwachtingen voor dit jaar. Bijna 12% van de bedrijven verwacht in het eerste kwartaal minder personeel in dienst te hebben."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Analyse Logistiek

'Wereldhandel via zee steeds meer gepolitiseerd'

Analyse Logistiek

Waterstoftrucks als aanvulling op elektrische

Analyse Logistiek

Subsidiepotje elektrische vrachtwagens alweer leeg

Analyse Logistiek

Door koolstofcredits wordt omvaren nog duurder

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden