defotoberg / Shutterstock.com

Nieuws Biologisch

Duitse consument geeft meer uit aan biologisch

25 Februari 2022 - Kimberly Bakker

Consumenten in Duitsland hebben over het afgelopen jaar 5,8% meer uitgegeven aan biologische voedingsmiddelen en dranken, tot een bedrag van €15,87 miljard. Duitsland staat daarmee op plek twee als het gaat om de grootste biologische omzet, na de Verenigde Staten. Het biologische aandeel in de Duitse levensmiddelenmarkt bedraagt inmiddels 6,8%.

De omzet van biologische levensmiddelen is in de eerste helft van het jaar het sterkste gestegen, vooral in januari en februari was groei zichtbaar. Daarbij valt op dat de vraag naar biologische vlees veel groter is dan het aanbod, met name onder jongvolwassenen. Dat blijkt uit onderzoek van marktbureaus AMI en GfK. De verkoop van vleesvervangers steeg afgelopen jaar met 11% en die van plantaardige melkvervangers met maar liefst 33%. Deze laatste groep liet veruit de grootste groei zien afgelopen jaar.

Duitsland kent een aantal supermarkten die louter gericht zijn op de verkoop van biologische producten. Dennree is de grootste biologische supermarkt van Duitsland, met een jaaromzet van €1,4 miljard in 2020. Die van afgelopen jaar is nog niet bekend. De retailer heeft daarnaast een eigen groothandel. Op plek twee volgt Alnatura, met een omzet van ongeveer €1 miljard en eveneens een eigen groothandel. Minder omzet maken de biologische supermarkten Bio Company (€240 miljoen) en Basic (€149 miljoen).

Groei in biologische producenten
Ook het aantal agrarisch ondernemers dat kiest voor biologisch is afgelopen jaar toegenomen. De oppervlakte biologische landbouwgrond steeg namelijk met 4,8%. Aan het eind van het jaar werd 10,8% van de totale landbouwgrond gebruikt voor de productie van biologische voedingsmiddelen. Van alle land- en tuinbouwbedrijven in Duitsland is inmiddels 14% biologisch.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden