Shutterstock

Nieuws Bierverkoop Duitsland

Duitse bierverkoop weer gedaald door corona

4 Februari 2022 - Rianne Nieuwenhuize

De Duitse brouwerijen verkochten in 2021 in totaal zo'n 8,5 miljard liter bier. Dat is een daling van 2,2% in vergelijking tot 2020. Zo blijkt uit cijfers van het Duitse Bureau voor de Statistiek. De bierverkoop daalt al jaren in Duitsland. In het coronajaar 2020 daalde de bierverkoop al met 5,5% ten opzichte van het jaar ervoor. Maar eigenlijk daalt de Duitse bierverkoop al sinds de jaren negentig. 

De binnenlandse verkoop van bieren daalde met 3,4% tot 7,0 miljard liter ten opzichte van 2020. Ten opzichte van 2019 lag de binnenlandse verkoop in 2021 8,6% lager. In totaal werd 1,6 miljard liter bier verkocht als exportproduct. Dit was 4% meer dan in 2020 en 2% minder dan in 2019. Van het geëxporteerde bier ging 746,6 miljoen liter (-4%) naar EU-landen, 817,3 miljoen liter (+12,7%) naar niet-EU-landen en 11,5 miljoen liter (-3,7%) gratis naar brouwerijmedewerkers als huisdrankje.

Biermengsels
Biermengsels (bier gemengd met limonade, cola, vruchtensappen en andere alcoholvrije toevoegingen) daarentegen stegen in 2021 wat in populariteit. Ten opzichte van 2020 werden er 0,8% meer biermengsels verkocht. Met 441,1 miljoen liter waren ze echter goed voor slechts 5,2% van de totale bierverkoop.

De bierverkoop daalde het meest in januari en februari 2021, toen er in Europa nog veel lockdowns waren. Begin 2021 waren restaurants, bars en hotels grotendeels gesloten en werden grote evenementen afgelast. Dit leidde tot een sterke daling van de bierverkoop in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar, vooral in januari (-27%) en februari (-19,1%). Nadat de coronabeperkingen in het voorjaar van 2021 geleidelijk werden versoepeld, herstelde de bierverkoop zich, voornamelijk in de restaurants en gastronomische wereld.

Wet op de bierbelasting
Op de lange termijn daalt de bierverkoop in Duitsland al jaren gestaag. De oorzaak hiervan ligt in de Wet op de bierbelasting die in 1993 werd ingevoerd. Daarna is de totale hoeveelheid verkocht bier met 2,7 miljard liter gedaald. In de eerste lockdown werd de bierbelasting tijdelijk opgeheven voor Duitse  bierbrouwers. Toch valt de accijns op Duits bier in het niet bij de accijnsheffing die in Nederland geldt. De accijns op pils bedraagt in Nederland €37,96 per hectoliter. In België is dat €22,17 en in Duitsland €9,44 per hectoliter. De accijns op bier in Nederland is hiermee vier keer zo hoog als in Duitsland en bijna twee keer zo hoog als in België. Uitgaande van de prijsopbouw van een gemiddelde krat bier met een bruto prijs van €7 (exclusief accijns en btw), betaalt een bierkoper op dit moment in Nederland bijna €5 aan accijns en btw. In Duitsland betaalt een bierkoper voor een krat bier ongeveer €2,10 aan accijns en btw. Dat is ook de reden waarom veel Nederlanders voor 'biertoerisme' naar de oosterburen rijden.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Analyse Ondernemen

Brouwers zien bierverkopen dalen

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden