Shutterstock

Nieuws Verpakkingskosten

Daling zichtbaar in verpakkingskosten

3 Januari 2022 - Kimberly Bakker

De Global Packaging Mintec Category Index heeft voor het eerst in negentien maanden (sinds mei 2020) een afname laten zien. Het gaat om een min van 5%. De prijsdaling van verpakkingsmaterialen wordt grotendeels veroorzaakt door zwakkere prijzen voor kunststof in de Verenigde Staten. Papieren verpakkingen blijven duur.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor het eerst in negentien maanden tijd is een daling zichtbaar in de verpakkingskosten. De Global Packaging Mintec Category Index (MCI) is recentelijk met 5% gedaald tot $1.784 per ton. Al is dit prijsniveau nog altijd 51% hoger dan een jaar eerder. Deze daling werd voornamelijk gedreven door een verzwakking van de prijs van kunststoffen in de Verenigde Staten. Vooral de prijzen van ethyleen en propyleen zijn gedaald. De gemiddelde prijs voor Amerikaanse 'PP' daalde afgelopen weken met 7,2% tot $3.682 per ton. Verbeterde productie- en leveringsvoorwaarden en de recente inflatievermindering lagen daaraan ten grondslag.

De prijzen voor PET zijn overigens niet gedaald. Afgelopen periode was in de Verenigde Staten een plus zichtbaar van 11%, tot gemiddeld $2.078 per ton. De reden? Amerikaanse kunststofproducenten kunnen niet voldoen aan de hoge binnenlandse vraag. Bovendien werd het aanbod onlangs nog belemmerd door de hoge verzendkosten vanuit Azië. Analisten verwachten voorlopig ook nog geen ommekeer op deze markt. Zeker voor het eerste kwartaal van dit nieuwe jaar wordt gerekend met een verdere stijging van de prijs.

De kunststofmarkt in de Europese Unie schetst een ander beeld. Daar is productie krap gebleven. Door materiaaltekorten kunnen veel bedrijven stijgende kosten niet aan de consumenten doorberekenen. Contracten worden daardoor volop geannuleerd. Onderzoek van DZ Bank stelt zelfs dat één op de vijf contracten wordt opgezegd. De aanhoudend sterke vraag maakt de situatie op de markt niet beter. Volgens producenten ligt de vraag inmiddels op het niveau van voor de coronapandemie. De prijzen voor Europese 'PP' stegen afgelopen periode met 1% tot €1.888 per ton. PET werd 7,8% duurder, tot $1.584 per ton.

Papier blijft duur
Voedingsmiddelenbedrijven die voornamelijk gebruik maken van papieren verpakkingen kunnen niet meejuichen. De prijzen op de wereldwijde markt voor papieren verpakkingen bleven afgelopen weken stijgen. Dit is nog altijd het gevolg van hoge grondstofprijzen, in combinatie met een solide vraag. Voor kraftpapier (175 gram) werd eind vorig jaar €947 per ton betaald, een plus van 39% in vergelijking tot dezelfde periode een jaar eerder. Dit papier is vooral in trek in de e-commercesector. Door krapte is het inkopen van extra volumes nog altijd praktisch onmogelijk, waardoor leveringsvertragingen in stand blijven.

Testliner-papier wordt verkocht voor €850 per ton, een plus van 57,4% ten opzichte van vorig jaar. En GD2 noteert een prijs van €1.215 per ton (+34%). Met de gestegen kosten voor vracht, arbeid, energie en andere reserveonderdelen en verbruiksartikelen in het achterhoofd, is de verwachting van analisten dat de prijzen voor papieren verpakkingen op korte termijn nog niet dalen. Al is inmiddels wel bekend dat de Europese Unie meer papier (vooral kraft) ingekocht heeft. Dit zou iets verlichting kunnen geven in het aanbod.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden