Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Nieuws Voedselverspilling

Too Good To Go-box in race tegen voedselverspilling

3 September 2021 - Rianne Nieuwenhuize

Lidl is koploper in de race tegen voedselverspilling. Afgelopen jaar verkocht de supermarktketen 700.000 Too Good To Go-boxen met versproducten die anders weggegooid zouden worden. "Het onderwerp komt steeds hoger op de agenda bij de consument. Ook verkopen wij 'verspil mij nietjes', waar klanten echt voor in de rij staan," zo vertelt duurzaamheidsmanager Renee Bijvoets tijdens een online rondetafelgesprek over voedselverspilling.

Het afgelopen jaar verkocht Lidl 700.000 Too Good To Go boxen. Een mooi resultaat, vinden ze bij Lidl. "Inmiddels is zelfs een community ontstaan van Lidl-klanten die elkaar tips geven hoe ze minder kunnen verspillen," aldus Lidl-duurzaamheidsmanager Renee Bijvoets. Lars Haagsman van Too Good To Go is blij met de populariteit van de boxen. "Wij willen mensen blijven inspireren op het gebied van klimaatverandering." Lidl heeft zich (net zoals Albert Heijn, Jumbo, Plus en Aldi) gecommitteerd aan de afspraak om minder voedsel te verspillen. In Nederland wordt jaarlijks twee miljard kilo voedsel verspild in de hele keten. 

Kippen voeren met reststromen
Supermarktketen Lidl verkoopt sinds een aantal jaren 'Kipster eieren', en die slaan aan. De kippen worden gevoerd met reststromen (bijvoorbeeld brood en pasta) die normaal weggegooid zouden worden. Ruud Zanders, founding partner bij Kipster, legt uit dat de kippen genoeg ruimte hebben, zodat ze in daglicht kunnen lopen. "Dat komt uiteindelijk de kwaliteit van de eieren ten goede", stelt hij.

Hij vervolgt: "Onze kippen hebben een binnen- en buitentuin, zodat ze zich natuurlijk kunnen bewegen. Ook is er een groot nachtverblijf. Wij komen met dit concept terug bij ons pap en mam, die vroeger een gemengd bedrijf hadden. De varkens aten alle restjes op, en kregen geen sojavoer. Op basis hiervan hebben wij nu ook veevoer ontwikkeld uit reststromen, samen met Nijsen."

Doordat de kippen gevoerd worden met reststromen, is de footprint 15% lager dan bij een kip die 'gewoon' veevoer krijgt. "Het is wel een uitdaging om zoveel mogelijk zoutarme producten te verwerken als reststroom. De kip gedijt goed op zoutarme voeding, en dat is met veel producten lastig. Ze bevatten vaak te veel zout. Een kip zet reststromen veel efficiënter om dan een varken namelijk."

Toine Timmermans, directeur van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, geeft verder aan dat de wetgeving ook vaak een beperkende factor is in de discussie over reststromen. "Nu mag alleen plantaardige voeding worden gebruikt voor reststromen. Dat betekent dat deze reststromen gescheiden moeten blijven, wat enorme consequenties heeft voor de gehele keten. De discussie hierover blijven we voeren met de betrokken partijen."

'Verspil mij nietjes'
In 2020 startte Lidl het initiatief 'Verspil mij niet'. Op de laatste dag van de houdbaarheid verkoopt de supermarkt kwalitatief goede versproducten voor €0,25 of €0,50. Bijvoets geeft aan dat het een groot succes blijkt. "De consument staat hier echt voor in de rij. We hebben in één jaar 8,5 miljoen van de 'verspil me nietjes' verkocht, die anders verspild zouden worden."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden