Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Stroomprijs blijft laag door warm weer

25 Oktober 2022 - Matthijs Bremer

De daling op de elektriciteitsmarkt zet door. Maandag 24 oktober daalde de prijs door tot het laagste niveau sinds eind mei. Een warme en zonnige nazomer duwt de koersen op de APEX-Spot naar beneden. Gunstige opbrengsten uit zon- en windenergie en grote besparingen op aardgas zorgen voor de laagste stroomprijs sinds eind mei.  

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De maand oktober wordt tot nu toe gekenmerkt door dalende stroomprijzen, deze week is dat niet anders. Dinsdag 18 oktober stond de APEX-Spot op de hoogste stand van €166,12. Daarna kwam de prijs niet meer boven de €150 uit. Richting het weekend daalde de elektriciteitsprijs harder dan anders. Maandag 24 oktober kostte een megawattuur stroom €77,91, het laagste punt sinds 28 mei.

De dalende koersen op de Apex-Spot zijn vooral het resultaat van gunstig weer. Na de productiedip van hernieuwbare energie van vorige week, trok de productie deze week weer aan omdat het een stuk zonniger is dan normaal waardoor veel zonne-energie wordt opgewekt. Daarnaast waaide het weer hard, waardoor er veel windenergie geproduceerd werd. De grote productie van hernieuwbare energie drukt de elektriciteitsprijs, maar het zijn vooral de hoge herfsttemperaturen die zorgen voor dalende koersen.

Door het zachte weer staan de verwarmingen in Nederland op een lagere stand dan in een gemiddelde oktobermaand. De vraag naar gas blijft daardoor behoorlijk achter op voorgaande jaren. Tot nu toe besparen Europese landen 25% van het gas ten opzichte van 2021. Vorige week lag het gasverbruik vaak zelfs 35% lager dan in 2021. Dit scheelt een flinke slok op de borrel, aangezien ongeveer de helft van de Nederlandse stroom uit gas wordt opgewekt. 

Vooralsnog lijkt het erop dat de vraag naar gas laag blijft. Volgens meteorologen blijven de temperaturen namelijk ook deze winter hoger dan gemiddeld. De angst voor grootschalige tekorten lijkt voor deze winter afgewend. Door grote besparingen heeft Europa naar alle waarschijnlijkheid voldoende gas om deze winter door te komen. 

Oliemarkt komt tot rust
Ook de koersen op de oliemarkt dragen bij aan een lage stroomprijs. Na een roerige periode komt de oliemarkt wat tot bedaren. Het grootste deel van oktober zat de olieprijs in ruw vaarwater. Dit is het gevolg van een de daling van de productietarget van OPEC+. Het oliekartel besloot de olieproductie met 2 miljoen vaten per dag terug te schroeven. Na de ingreep van OPEC+ steeg de olieprijs flink. Volgens sommige analisten zou de prijs tot $110 per vat doorstijgen, maar door de verslechterende economie en tegenmaatregelen van Amerika kwam de olieprijs op geen enkel moment boven de $98 per vat uit. Vandaag 24 oktober schommelt de olieprijs rond de $90.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden