Shutterstock

Nieuws Elektriciteit

Stroomprijs laag door hoge productie groene energie

8 November 2022 - Matthijs Bremer

Door dalende prijzen van fossiele brandstoffen en gunstige opbrengsten uit hernieuwbare bronnen blijft de stroomprijs laag. Toch is er duidelijk nog spanning op de markt. Een korte dip in de productie van groene energie zorgde namelijk voor duidelijke piek van de stroomprijs. . 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over het algemeen lagen de koersen op van EPEX-Spot onder het niveau van vorige week. Op 1 november stond de prijs op het laagste punt van de week bij een stand van €70,42. Dit is de laagste stroomprijs sinds 28 mei. Even werden de lage koersen op de elektriciteitsmarkt doorbroken door een kleine piek tussen 3 en 5 november Omdat er in deze periode wat minder groene stroom geproduceerd werd bereikte de stroomprijs een stand van €178,79. Na het weekend dook de stroomprijs weer onder het niveau van vorige week en schommelde de prijs rond de €90.

Een van de belangrijkste oorzaken voor de lagere koersen op de EPEX-Spot is de lage gasprijs. Ongeveer de helft van alle Nederlandse stroom wordt namelijk opgewekt in gascentrales. De gasprijs blijft vergeleken met de zomer behoorlijk achter. Op het moment schommelen de prijzen op de TTF tussen de €100 en €125. De lage gasprijs is onder andere het resultaat van de succesvolle inkoop van LNG en goed gevulde gasreserves.

Maar vooral de bovengemiddelde temperaturen drukken de prijzen op de TTF. Al de hele herfst zorgen de zomerachtige tempraturen ervoor dat de verwarmingen in Nederland amper branden. Hierdoor valt de gasvraag zo'n 30% lager uit. Dat het kwik weer iets zakt lijkt de stroomprijs nog niet sterk te beïnvloeden. Omdat de temperatuur voor de tijd van het jaar hoog blijft, was de gasvraag vorige week weer zo'n 34% lager dan gemiddeld.

De prijs van steenkool daalt eindelijk
Ook de dalende kolenprijs drukt de stroomprijs een beetje. Voor het eerst sinds begin mei daalt de kolenprijs substantieel en langdurig. De prijs van de toonaangevende Newcastle Coal Futures lag deze zomer structureel rond de $400 per ton. Sinds oktober dalen de prijzen, maar sinds vorige week gaat het hard. Op 28 oktober kostte een ton kolen nog $385,70, maar op het moment van schrijven (8 november) is de prijs gezakt naar $345.

Toch blijft het effect van deze daling beperkt. Al de hele herfst wordt er amper energie uit kolen opgewekt. Door de relatief lage gasprijs is kolenstroom namelijk vaak duurder dan de elektriciteit die door gascentrales wordt opgewekt. Hoewel de kolenprijs behoorlijk snel daalt, is het nog steeds niet rendabel om grote hoeveelheden elektriciteit uit kolen op te wekken. Deze week werden de kolencentrales voor 25% benut. Daarmee blijft de inzet van de kolencentrales vergeleken met de rest van 2022 beperkt. Toen de gasprijs deze zomer op recordhoogte stond, werden kolencentrales geregeld voor 50% tot 70% benut.  

Hernieuwbare energie blijkt bepalend.
Niet alleen goedkope fossiele brandstoffen zorgden voor de lage energieprijs. Net als voorgaande weken droeg ook de hoge productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen bij aan een lagere stroomprijs. Deze week steeg het aandeel uit hernieuwbare bronnen in de Nederlandse energiemix tot wel 37,5%. Het aandeel van zonne-energie liep vorige week iets terug, maar werd ruimschoots gecompenseerd door extra opbrengsten uit windenergie. De productie van hernieuwbare energie bleek erg bepalend voor de elektriciteitsprijs. Op vrijdag 4 november liep de productie van hernieuwbare energie wat terug. Dit resulteerde meteen in een flinke prijspiek. Op die dag lag de stroomprijs bijna twee keer zo hoog als de rest van de week.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden