Shutterstock

Nieuws Gezondheid

De helft van de Europeanen heeft overgewicht

28 Juli 2021

Van alle inwoners die twee jaar terug in de Europese Unie woonden, had meer dan de helft op basis van hun Body Mass Index (BMI) overgewicht. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van statistiekbureau Eurostat. De hoogste percentages worden gezien in Kroatië en Malta, waar ongeveer 65% van de volwassenen als te zwaar wordt beschouwd. In Italië, Frankrijk en Luxemburg ligt het percentage het laagste.

Overgewicht is een groot probleem in de Europese Unie, dat blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat. Meer dan de helft van de inwoners (53%) had twee jaar terug - volgens hun BMI - overgewicht. Daarvan viel 36% in de categorie 'pre-obesitas' en 17% in de categorie 'obesitas'. Bijna 3% van de Europeanen heeft ondergewicht. De meeste Europeanen met overgewicht zijn tussen de 65 en 74 jaar oud; het gaat om 66% van de mensen in deze leeftijdsgroep. In de leeftijdsgroep van 18 tot en met 24 jaar is dat percentage het kleinste, namelijk 25%.

Ook in het opleidingsniveau is een duidelijk patroon zichtbaar. Het aandeel mensen met overgewicht daalt namelijk als het opleidingsniveau stijgt. Het percentage te zware volwassenen in de Europese komt onder laagopgeleiden uit op 59%, terwijl dat bij middelbaar opgeleiden 54% was en bij hoogopgeleiden 44%. Ook obesitas wordt gelinkt aan het opleidingsniveau. 20% van de volwassenen met een laag opleidingsniveau heeft obesitas. Met een middelbaar of hoog opleidingsniveau is dat respectievelijk 17% en 11%.

Verschillen per land
Het aandeel volwassenen met overgewicht is wel zeer variabel tussen de verschillende Europese lidstaten. Zo worden de hoogste percentages geregistreerd in Kroatië en Malta. Twee jaar terug had 65% van de volwassenen in deze twee landen overgewicht. Nederland staat aan de onderkant van de ranglijst, met een percentage van 50%. De laagste percentages zijn zichtbaar in Italië (46%), Frankrijk (47%) en Luxemburg (48%).

In de Europese Unie hebben mannen vaker overgewicht dan vrouwen. In Luxemburg is het verschil tussen de geslachten het grootste. 59% van de mannen heeft daar overgewicht en 'slechts' 38% van de vrouwen. In Tsjechië heeft 70% van de mannen overgewicht en 51% van de vrouwen. In Nederland heeft ongeveer 55% van de mannen overgewicht, tegenover 45% van de vrouwen.

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Analyse Cacao

'Vraag naar chocolade en cacao blijft sterk in Azië'

Nieuws Cacao

Europa heeft fors meer cacao vermalen

Opinie Geesje Rotgers

Groene voedselstrategie tast volksgezondheid aan

Nieuws Export

Minder voedingsmiddelen naar Verenigd Koninkrijk

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief