Shutterstock

Nieuws FDA

VS: nieuwe regels voor traceerbaarheid voedsel

Donderdag 14:50 uur

De Amerikaanse autoriteit voor de voedselveiligheid FDA heeft nieuwe traceerbaarheidsregels gepubliceerd. Die regels gelden voor voedingsproducten die gevoelig zijn voor besmetting.

Personen die dit soort voedsel vervaardigen, verpakken of bewaren, moeten voldoen aan nieuwe administratieve regels tijdens het productieproces en tijdens alle stappen in de productieketen. Het gaat om onder meer kazen, eieren, noten, boter, vis, schaaldieren en verse salades. Op verschillende momenten tijdens de weg naar de supermarkt of het bord moeten fabrikanten gegevens zoals type, hoeveelheid en locatie noteren.

Vanaf 20 januari 2026 gaan de nieuwe regels in. De wet maakt een uitzondering voor kleine boerderijen, winkels en foodservice-bedrijven. Dit geldt ook voor bepaalde voedseltypes die vooraf behandeld zijn om besmettingen te voorkomen, net als voedsel dat zelden rauw wordt gegeten. 

Kritiek
Niet overal wordt de 600-pagina's tellende regelgeving met gejuich ontvangen. Zo zeggen de National Grocers Association en de Food Industry Association dat de FDA waarschijnlijk niet de wettelijke autoriteit heeft om de regels door te voeren.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Max van der Heijden

Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Actuele prijzen
en noteringen in 1 overzicht

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen van o.a. grondstoffen, vlees & zuivel

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief